IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
17:05 | 11 септември 2016
Обновен: 00:45 | 22 април 2024

Лек трус се усети в София, епицентърът не е у нас

Вероятно огнището е в Македония или Сърбия

По материала работи: Ставри Таргов
Лек трус се усети в София, епицентърът не е у нас


Преди минути на територията на София бе усетен земен трус.
От Геофизичния институт на БАН потвърдиха, че по първоначални данни трусът е с епицентър на запад от нашата страна - вероятно Македония и Сърбия.
Трусът е бил усетен и в Благоевград, предаде "24 часа".

 

Справка на сайта на Европейския сеизмологичен център показва, че последният трус на територията на Балканите е отчетен в Косово, преди около 20 минути. Трусът е бил с магниуд 5 по Рихтер, а дълбочината - 10 км.

 

Сеизмологът Емил Ботев от БАН каза пред "Дарик", че земетресението е било в Македония и е било достатъчно далеч от страната, но с възможност за усещане - съвсем леко е усетено в София и малко повече е усетено в Кюстендил. Оценката на българските сеизмолози е, че трусът в Скопие, Македония е бил с магнитуд 5.1.

 

"Непосредствена опасност за някакво индукционно въздействие върху територията на нашата страна не се очаква. Няма опасност от някакви сериозни последствия, тоест след трусове, които да доведат до повреди в конструкции и инфраструктура на територията на страната", каза Ботев.

Dnes.bg

Още по темата   Трус от 4 по Рихтер разлюля Скопие

Коментари

Новини Варна