IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
12:53 | 17 септември 2016
Обновен: 20:37 | 25 април 2024

"Не" на блоковете без улици из софийското равно поле

Сгради над 50 метра само само със съгласие на общинарите

По материала работи: Ставри Таргов
"Не" на блоковете без улици из софийското равно поле


Блокове в столицата вече няма да могат да се строят, ако до тях няма достъп до улица и към тях няма съответната техническа инфраструктура. Освен това апартхотелите и общежитията вече ще трябват да спазват отстояния и да имат паркоместа точно като жилищните сгради, за да се пресекат измамите.

 

Това е само част от пакета с пет конкретни законодателни промени, които предлагат столичните общински съветници от ГЕРБ до колегите си депутати, които да внесат поправките в парламента. Целта е да се регламентира строителството в столицата и запазването й като зелен град.

 

За да се запазят междублоковите пространства, се предлага нова категория терени за озеленяване в жилищни комплекси, каквато в момента не съществува. Обсъждаме възможностите за правна дефиниция за "междублоково пространство" в Закона за устройство на територията, разясни шефката на групата на ГЕРБ в общината Малина Едрева по време на сесията на градския парламент вчера.

 

Четвъртата промяна е разширяване функциите на СОС. Така подробният устройствен план на всички сгради над 50 метра ще трябва да има "да” от Столичния общински съвет. Освен това собствениците им ще представят анализи и доказателства за транспортното им обезщетение със симулации на сегашния и бъдещия трафик.

 

СОС чрез одобряване на специфични правила, когато според предоставени проучвания и анализи се налага, ще може да ограничава параметрите на застрояване под предела на максимално допустимото. В ЗУТ ще предложим текстове, които да предотвратят възможността собствениците на поземлени имоти, които попадат в улици и тротоари да се заграждат с огради, каза още Едрева. Така частниците вече няма да могат да завземат публични пространства.

 

По време на сесията съветниците приеха и визия на София до 2050 г. "Ние имаме ясната политическа заявка и това е зелена столица", обясни Едрева. По думите и зелена столица означава град, който освен, че е чист и уютен, инвестициите се правят така и се установяват в такива пространства, които са в синхрон с общите изисквания за града. Едрева обясни, че работна група ще отговаря за дългосрочната визия на София.

 

"Това да е интердисциплинарна група, под ръководството на главния архитект, в нея ще вземат участие безспорни авторитети българи, за дългосрочната визия на страната. Задачата е ясна – това е зелена столица за всички политики, които са свързани с дългосрочното развитие на града. Това е предложение на експерти, което ще бъде внесено в СОС. То е свързано с промяна на общия устройствен план", допълни тя.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна