IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
11:50 | 12 декември 2016
Обновен: 15:35 | 1 май 2024

Аптеките ще обслужват жители на Хитрино и без рецептурни книжки

Това каза министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов

По материала работи: Пламен Янков
Аптеките ще обслужват жители на Хитрино и без рецептурни книжки

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Личните лекари в селата около Хитрино ще обслужват пациенти от това селище без каквото и да е формализиране, а аптеките ще им доставят лекарства, без да изискват рецептурни книжки, каза днес във Варна министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов, предаде БТА. По думите му целта е хората да получават нормално медицинско обслужване, въпреки че документите им може да са изгорели, изгубени или да не могат да ги представят заради евакуацията.

 

Във Варна министърът проведе оперативна среща с ръководствата на Военноморската и университетските болници, Спешния център и Центъра по трансфузионна хематология. Пред медиите Москов даде висока оценка за реакцията на системата при трагедията в Хитрино. По думите му екипите на Спешна помощ, Кръвните и Спешните центрове в болниците са показали професионална, прецизна и всеотдайна работа. Москов изрази благодарност към всички хора, които са дали кръв след инцидента. По думите му дарители са откликнали във всички градове в страната, като само във Варна са над 200 човека.

 

Министърът каза още, че двамата пациенти от Хитрино, настанени в университетската болница във Варна, са стабилизирани, но в тежко състояние, с опасност за живота. Едната жена от днес е в съзнание и е контактна. Двама от пациентите във Военноморската болница също са в стабилизирано, но тежко състояние, със сериозни изгаряния и съчетани травми, допълни Москов. По думите му състоянието на другите трима пострадали от Хитрино се е подобрило и днес поетапно те могат да бъдат изкарани от реанимацията и настанени в други клиники в лечебницата.

 

Министърът допълни, че към момента няма необходимост от пренасочване на още пациенти от Шумен към Варна. Той уточни, че ако възникне такава нужда, няма да има проблеми с транспортирането на болните.

 

В отговор на въпроси Москов каза още, че като член на Националния щаб категорично може да заяви, че към момента няма данни трагедията в Хитрино да е следствие от терористичен акт.

 

Днес е ден на национален траур в памет на жертвите в село Хитрино

Коментари

Новини Варна