IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
20:13 | 13 март 2017
Обновен: 05:12 | 22 април 2024

Увеличават се белоглавите лешояди в Източните Родопи

Двойка птици се грижи за едно малко годишно

По материала работи: Ставри Таргов
Увеличават се белоглавите лешояди в Източните Родопи

Популацията на белоглавия лешояд се е увеличила с шест двойки в сравнение с миналата година и вече наброява 86 двойки, показва редовният мониторинг в Източните Родопи. Това е рекордна численост, която показва увеличение с над 20% само за 3 години, съобщиха от БДЗП.  

 

62 двойки вече мътят, а останалите все още са в процес на строеж и ремонт на гнездата. Благодарение на поставените сателитни предаватели на възрастни птици е установено гнездене и на скала, която до момента не е била обитавана от белоглави лешояди.   Откритието стана възможно благодарение на информацията, която специалистите получават от предавателя на лешояда Вихър. След като прекара половин година в Гърция, Вихър се завърна в началото на зимата в района на Студен кладенец и през февруари бе наблюдаван в гнездото заедно със своята партньорка.

 

Междувременно лешоядът Буря е избрал района на Маджарово и също вече мъти своето яйце. Двойката е избрала за свое гнездо скална тераса със слънчево южно изложение и красива гледка към меандрите на Арда. Това гнездо се използва от няколко години, а миналата година от там успешно излетя едно малко.  

 

Крум, третият възрастен белоглав лешояд с предавател, също бе наблюдаван да ремонтира гнездото си в района на язовир Студен кладенец.   Предстоят два месеца на непрекъснати грижи, в които и двамата партньори ще се сменят да мътят единственото си яйце, а през април се очаква в Източните Родопи на бял свят да се появи и новото поколение белоглави лешояди.

 

Белоглавият лешояд е бил широко разпространен в миналото в България, но от средата на ХХ век броят му силно намалява и в началото на 70-те години на ХХ век се смята за изчезнал. През 1986 г. е открита колония белоглави лешояди край гр.Маджарово, състояща се от около 20 птици и 3 гнездящи двойки.  

 

Тогава започват и първите преки дейности по опазването на последните лешояди в България. Така, в резултат на дългодишните усилия на БДЗП, видът постепенно възстановява популацията си и днес долината на река Арда приютява една от най-големите естествени колонии на белоглави лешояди на Балканите.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна