IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Общество
13:38 | 17 март 2015
Обновен: 06:04 | 20 април 2024

Роми ще карат линейките в гетата?

Предложението е на БЧК

По материала работи: Златина Добрева
Роми ще карат линейките в гетата?

Българският Червен кръст разработва проект за създаването на медицински центрове в ромските махали. Това каза пред БТА председателят на организацията Христо Григоров, цитиран от днес.бг. Обмисля се към тези центрове да бъдат осигурени по една линейка, чиито шофьори да бъдат роми, както и да се обучат ромски представители в оказване на първа долекарска помощ.
Според Григоров това би бил "мостът" между екипите на спешната медицинска помощ и региона.
Той се надява и на финансова подкрепа от европейски структури, защото за проекта са нужни близо 100 000 евро.
Преди дни здравният министър Петър Москов съобщи, че съвместен проект с правителството на Швейцария предвижда изграждането на здравни служби в пет ромски гета и отново предупреди, че нападенията над лекари ще бъдат наказвани с цялата строгост на закона.
Министърът си спечели симпатиите на гилдията, а и доста други хора, като обяви, че линейки няма да ходят в ромски махали докато не се гарантира сигурността на спешните екипи.
В края на миналата година той изнесе статистически данни, според които от 225 нападения над лекари, фелшери и шофьори на линейки 174 са станали в такива квартали.
Така обаче си навлече и гнева на неправителствени организации, като БХК, както и на ДПС.
Лидерът на движението Лютви Местан първо му поиска оставката, след това призова премиерът Бойко Борисов да го отстрани от поста.
Когато и двете неща не се случиха, заплаши с вот на недоверие, но след като не срещна подкрепа от нито една друга парламентарно представена партия, се отказа от намерението си.
В крайна смета група депутати от ДПС подадоха оплакване срещу Петър Москов в Комисията за защита от дискриминация в началото на март.

Коментари

Новини Варна