IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
12:25 | 20 октомври 2017
Обновен: 19:08 | 24 април 2024

Цацаров засече пари за ДОСТ от Турция. Местан: Не е вярно!

Главният прокурор поиска заличаване на асоциация, която смята за посредник

По материала работи: Борис Проданов
Цацаров засече пари за ДОСТ от Турция. Местан: Не е вярно!

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде заличена организация, която е финансирала незаконно партия ДОСТ. От партията на Местан отричат.

 

Обвинител №1 внесе в Окръжния съд в Кърджали искова молба за заличаване на сдружението с нестопанска цел "Асоциация Бату платформ". Според Цацаров организацията е осигурила незаконно финансиране на ДОСТ за парламентарните избори през март тази година.

 

В съобщението на прокуратурата се казва, че в хода на разследване против политическите права на гражданите са събрани доказателства, че на 14 март тази година, 12 дни преди вота, сдружението е получило превод от 100 000 евро. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI. Липсват данни за субекта на преведената сума.

 

Получените средства сдружението "Асоциация Бату платформ" е използвало за закупуване на хранителни продукти – захар, брашно, ориз, макарони и др., разпределени в отделни пакети на обща стойност от по 30 лева. 


Тези индивидуални пакети са били транспортирани до различни населени места на територията на страната – Пловдив, Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково, Шумен, Павел баня, Сливен, Дулово,  Русе, Омуртаг и Ботевград.

 

Организацията по транспортирането, приемането и складирането на пакетите с хранителни продукти е осъществена от членове на сдружение "Асоциация Бату платформ" с активното съдействие на членове и симпатизанти на политическата партия ДОСТ.

 

Пакетите са раздавани безвъзмездно на български граждани с мюсюлманско вероизповедание, за да бъдат мотивирани да гласуват за политическа партия ДОСТ на изборите за 44-то Народно събрание.

 

"Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал.2 от Конституцията на Република България”, уточниха от прокуратурата.

 

От ДОСТ обаче отрекоха обвиненията. Партията на Лютви Местан обяви, че няма никакво отношение с фондация "Асоциация Бату платформ".

 

"Единствените хранителни продукти, чието раздаване бе спряно от полицията в Кърджали по време на предизборната кампания,  са закупени със средства на ДОСТ на стойност 8431,20 лева", пишат от формацията до медиите и прилагат данните на издадената фактура.

 

"Ако въпросната фондация е имала някаква дейност в България, то тази дейност няма отношение към партия ДОСТ", категорични са още от партията.

 

Скандалът с агитацията с хранителни продукти на ДОСТ избухна по време на предизборната кампания през март тази година. Тогава пакетите със захар, олио, сол, ориз, халва и други, бяха иззети при полицейска акция в Кърджали. Местан и тогава обвини органите на реда в незаконни действия, с които лишили хиляди от продукти от първа необходимост.

 

Лидерът на ДОСТ тогава се зарече да даде пакетите на хората след изборите.

 

днес.бг

Коментари

Новини Варна