IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
18:37 | 25 октомври 2017
Обновен: 19:02 | 24 април 2024

За по-леки раници: учебници на части и шкафчета в училище

По материала работи: Борис Проданов
За по-леки раници: учебници на части и шкафчета в училище

Разделяне на учебниците на части, отпечатването им на по-лека хартия, използване на е-учебници и шкафчета в училище, предвижда МОН за олекотяване на раниците.


Имаме набор от мерки за олекотяване на ученическите раници и ще направим усилия да намалим тежестта на учебниците, заяви пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след участието си в парламентарната образователна комисия. 

 

По наши наблюдения, между 20 и 40 процента от тежестта на раниците са учебниците, каза министърът, цитиран от БТА.

 

Той отбеляза, че учебните комплекти тежат от 2 килограма и 800 грама за първи клас до малко над 4 килограма в по-горните класове. 

 

В раниците учениците имат също тетрадки, учебни помагала, които трябва да поръчаме на учителите да ги оптимизират, има и тежест на самата раница, а понякога децата носят храна и вода, и дрехи за физическо възпитание, обясни министърът какво е съдържанието на ученическите раници. 

 

За олекотяване на ученическите раници, можем да разделим учебниците на части, но това може да стане с нов техен тираж, обясни министър Вълчев. 

 

По думите му тази мярка може да се приложи при най-тежките учебници, а може при пълноцветен печат да се използва по-лека и обемна хартия, тогава учебниците ще бъдат малко по-обемни и по-леки, но ще "падне" и качеството" на изображенията. 

 

Той каза, че трябва да се подпомогнат някои от училищата при купуването на училищни шкафове, които не са толкова скъпи, но ако са за всички деца, ще са голяма сума. Целта е когато учениците са на целодневна организация в училищата, да не носят учебниците си вкъщи и да ги оставят в училищните шкафове, каза министър Вълчев.

 

Той добави, че в училището от учителите могат да се ползват електронните варианти на учебниците, но не може да се говори за ползването на електронни учебници от всички деца, защото това не се е случило и в другите образователни системи.

 

Учебниците за по-горните класове се ползват по три години, а за първи клас - за една година, припомни министър Красимир Вълчев.

 

До обсъждане на мерките за намаляване на ученическите раници се стигна, след като петокласничката Теодора Божкова от столичното 35-о училище подаде жалба, че раницата й е твърде тежка -  8 кг, което е 1/5 от теглото й.

 

Още по темата: 10 съвета за успешен старт на новата учебна година

Коментари

Новини Варна