IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
21:01 | 24 ноември 2017
Обновен: 21:37 | 24 април 2024

Историци до Синода: Приемете Македонската църква!

Това ще е в пълна хармония с очакванията на поколения българи

По материала работи: Борис Проданов
Историци до Синода: Приемете Македонската църква!

Историческият факултет на Великотърновския университет изпрати отворено писмо до патриарх Неофит и Светия синод на Българската православна църква, в което се изразява увереност, че БПЦ ще предприеме необходимите действия за признаването на Македонската православна църква като духовна дъщеря на Светата Българска патриаршия.

Писмото, разпространено и до медиите, е подписано от декана на Историческия факултет проф. Иван Тютюнджиев и от историка проф. Пламен Павлов.

В позицията се посочва, че "християнските ценности, залегнали дълбоко в нашия национален характер, задължават към отговорност пред миналото, настоящето и бъдещето" .

Според историците "изразената позиция на Македонската православна църква да бъде призната от Българската като нейна духовна дъщеря е в пълна хармония с въжделенията и очакванията на поколения българи и с духовното наследство, оставено ни от нашите велики отци. По този начин делото на Св.Св. Климент и Наум, на Св. цар Борис-Михаил Покръстител, на архиереи, духовници и народни будители получава своите съвременни измерения", отчитат историците от Велико Търново.

Преподавателите от Историческия факултет на Великотърновския университет смятат, че е неотменна историческа истина фактът, че православната църква в Македония е наследница на Охридската архиепископия.

"В драматичната 971 г. светият патриарх Дамян напуска окупираните източни български земи и намира убежище при великия български цар Самуил и неговите братя. След много борби и митарства нашият древен патриаршески престол се озовава в скъпия на всяко българско сърце град Охрид. В епохата на националното ни Възраждане духовенството и миряните от Македония изразиха своята непреклонна воля да бъдат част от Българската Екзархия", се посочва в писмото.

Неговите автори посочват в заключение, че очакват отговорно решение, съзвучно с надеждите на православните християни в България и Македония.

dnes.bg
 

Коментари

Новини Варна