IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
10:39 | 2 декември 2017
Обновен: 10:31 | 27 април 2024

Първанов: Атмосферата в политиката никога не е била толкова остра

Според него скандалът се използва като заместител на отсъствието на капацитет

По материала работи: Деян Михайлов
Първанов: Атмосферата в политиката никога не е била толкова остра

„Никога атмосферата в политиката не е била толкова остра. Коефициента на полезно действие на парламента е твърде нисък. Може би като заместител на отсъствието на капацитет, се използва скандала”, каза Георги Първанов, президент на България в периода 2002-20012 г.

По думите му депутатите играят помежду си. „Нищо друго не се случва”, каза той.

„В българската политика се наложи мнението, че колкото си по-гръмогласен, толкова по-добре ще те чуе електората. А всъщност хората искат да им се решават проблемите”, каза президентът на България.

Първанов коментира и бюджета на НЗОК, според който пари за нови иновативни лекарства през следващата година няма да има. Според него президентът не бива да връща данъчни закони. „За първи път обаче се замислих дали не бих направил частично вето. Това е знакът на солидарност, в който българската държава дължи на хората”, заяви той.

Държавният глава коментира и проектът за втора атомна централа. „Без тези реактори в „Козлодуй”, които имат експлоатационен срок, без топлоцентралите, ние оставаме на тъмно. Ако приемем, че "таванът" за инвестиране е 10,5 милиарда, няма да се дават много пари допълнително”, каза той. По думите му ядрената енергетика си остава най-перспективната.

„Неслучайно по света се строи и то с активно държавно участие. Това означава евтина и гарантирана енергия. Тези, които са против, какво предлагат насреща? С какво ще запълним дупката, която се отваря?”, попита той.

Първанов даде мнението си и за инцидента, който се случи с правителствения самолет на път за Дубай. Според него отклоняването на правителствения полет е станало по технически причини.

nova.bg

Коментари

Новини Варна