IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
16:00 | 22 април 2021
Обновен: 12:27 | 27 март 2024

Главният прокурор ще се отчита на всеки три месеца в правната комисия на НС

Поправката в Правилника за работа на Народното събрание беше приета със 189 гласа „За“

По материала работи: Ставри Таргов
Главният прокурор ще се отчита на всеки три месеца в правната комисия на НС

Снимка btvnovinite.bg

Парламентът гласува най-малко веднъж на три месеца главният прокурор да бъде викан в парламентарната правна комисия за отчет на борбата с корупцията и престъпността.

Поправката в Правилника за работа на Народното събрание беше приета със 189 гласа „За“. Нямаше депутати, които да са „Против“ или „Въздържал се“. 

Със същото гласуване, по предложение на Хамид Хамид от ДПС, се прие и ръководителите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд също да бъдат викани за изслушване. 

Именно втората част на предложението предизвика напрежение в пленарната зала. „Видя се мнозинството на главния прокурор. Искам да попитам колегите от ГЕРБ: „Защо във вашата програма се предвижда разделяне на Висшия съдебен съвет?“. (…) Продължавате да хибридизирате съд и прокуратура, за да може да обосновавате възможността на главния прокурор и членовете на ВСС от прокурорската колегия да се месят в работата на съда“, заяви председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов. 

Другата седмица КС ще се произнесе по искането на президента дали да има специален прокурор

„Герб-СДС и БСП застанаха като един да спасяват главния прокурор. На какъв език Венецианската комисия да ви каже, че главният прокурор не е равен по статут с председателите на висшите съдилища. Показахме как се гласува, когато става дума за г-н Гешев", коментира Стела Николова от „Демократична България“. 

„Хората не са разбрали какво са гласували. Ние ще подкрепим главния прокурор да дойде, но вие няма да криете Лозан Панов от Народното събрание“, заяви Хамид Хамид от ДПС. 

Председателят на БСП Корнелия Нинова също отговори на Христо Иванов: „В предишния парламент създадохме Комисията за изслушване на главния прокурор в Парламента и когато г-н Гешев дойде – гласувахме „Против“ доклада му и в очите, оттук, му поискахме оставката. Не манипулирайте! В 45-ото Народно събрание също искаме оставката и ще гласуваме да идва на изслушване и г-н Гешев“.  

От „Демократична България“ поискаха да се гласува само тяхното предложение – за изслушване на главния прокурор, без шефовете на съдилища. 

Парламентът отхвърли предложението на депутати от „Изправи се! Мутри вън!“, което предвиждаше народни представители да напускат своята парламентарна група и да бъдат приети за членове в друга група. 

Вносителите Арман Бабикян и Мария Капон се аргументираха, че могат да се обединяват групи. От ГЕРБ ги атакуваха, че с това ще се позволи политическото номадство, което беше забранено след обществен натиск през 2009 г.

„Възстановява се партийното номадство. Очаквам да върнат и гласуването с чужди карти“, каза Христо Гаджев от ГЕРБ и добави, че според партията му така се подменя вотът на гражданите. 

„Това за политическото номадство го слушам 30 г. Не помня парламент, без да има напуснали депутати от парламентарните групи. Този член не е помогнал на никого да се държи. Предпазва се две групи да не са в алианс, ако са идеологически близки, изглежда това е проблем.

Възможността на определен народен представител да изразява становище на избралите го, когато личният морал се разминава с правата партийна линия. Спасил ли е този член напускащите БСП или ДПС“, каза Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!“. 

Председателят на ПГ на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова заяви, че групата им не е казарма и те нямат „вожд, който винаги да е прав и който да спуска едно или друго решение“. Тя допълни, че в коалицията им се включват две граждански организации, обединени в меморандум за разграждане на модела на Борисов, съобщи bTV.

Коментари

Новини Варна