IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
11:45 | 16 май 2021
Обновен: 09:21 | 26 март 2024

В избирателни секции с над 300 избиратели гласуваме с машини

Създава се обща бюлетина върху сензорен дисплей

По материала работи: Ставри Таргов
В избирателни секции с над 300 избиратели гласуваме с машини

При изборите за народни представители на 11-ти юли машинно гласуване ще има във всички избирателни секции, с изключение на тези с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции, в секции на плавателни съдове под българско знаме, както и в тези секции извън страната, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления или на последните избори гласувалите са по-малко от 300.

ЦИК реши, че за машинното гласуване се създава обща бюлетина върху сензорен дисплей, на която избирателят отбелязва по еднозначен начин своя вот.
Бюлетината се проектира по същия начин, както хартиената.

В секциите с машини ще се гласува с устройство, освен в случаите, когато поради възникнали непреодолими външни обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно.

Вотът с машина е равностоен на този с хартия. Избирател, който гласува с бюлетина за устройство, не може да гласува с хартиена бюлетина и не може да променя своя вот чрез повторно машинно гласуване.

ЦИК ще приеме методически указания за начина на гласуване в секциите, в които ще се провежда машинното гласуване, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна