IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
09:45 | 31 май 2021
Обновен: 08:55 | 22 април 2024

Пред машините не сме равни! В София – 75 души за час, в Доброславци – 40

Предстои да се проведе трети експеримент

По материала работи: Ставри Таргов
Пред машините не сме равни! В София – 75 души за час, в Доброславци – 40

Резултатите от проведеното вчера второ експериментално гласуване с машина показва, че всеки избирател би загубил максимум около минута и половина за да упражни своето право на вот. Това означава, че за час ще гласуват 40 избиратели.

Симулацията на ЦИК се проведе в сградата на кметството в Доброславци, където бе инсталирана една машина. Нямаше ограничение за желаещите пълнолетни граждани от целия район Нови Искър, към който е и село Доброславци, да опитат гласуването с машина. Експериментът целеше да установи какво е времето за гласуване на един гражданин и времето на техническите паузи между две гласувания.

При първия експеримент, който се състоя преди три дни в сградата на Народното събрание, гласуваха 75 души за един час.

Идеята да се проведе втори експеримент в Доброславци бе на Цветозар Томов, заместник-председател на Централната избирателна комисия.

"Подбрахме Доброславци, защото има резултат, съотношение между гласували и негласували, което е приблизително такова, каквото е националното", поясни той.

Предстои да се проведе трети експеримент - в Сливница, съобщава "Сега".

Коментари

Новини Варна