IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
08:45 | 16 август 2021
Обновен: 03:05 | 25 април 2024

О, Канада! Изпял химна им, а кове БГ закони. Чий министър е Кирил Петков?

Топката е в полето на президента Радев

По материала работи: Ставри Таргов
О, Канада! Изпял химна им, а кове БГ закони. Чий министър е Кирил Петков?

Всяко лице, което се почувства засегнато, ще може да търси обезщетение от държавата, пише Георги Георгиев, юрист, специализирал международни отношения и международно право

“Заклевам се във вярност към Нейно Величество кралица Елизабет Втора, кралица на Канада, нейните наследници и приемници, че ще спазвам стриктно законите и конституцията на Канада.”

Така започва официалната клетва, която всеки, който получава канадско поданство, трябва да положи пред представител на властите. След подписването на клетвения лист кандидатът трябва да изпее националния химн "О, Канада".

Стана ясно, че служебният министър Кирил Петков има канадско гражданство. Заклел се е във вярност на чужда държава, тържествено е обещал да спазва чужда конституция. И в това по принцип няма нищо лошо - въпрос на личен житейски избор. Но този личен избор води и до някои ограничения.

В повечето държави лицата с двойно гражданство като Кирил Петков нямат право да заемат определени висши държавни постове. В самата Канада не е така, но това е изключение, което се обяснява със спецификата на канадската държава, възникнала като колония, която и до ден днешен приема за държавен глава британския монарх.

Конституцията на Република България обаче както повечето европейски конституции и като американската, изрично въвежда абсолютна забрана лица с двойно гражданство да бъдат избирани за народни представители, министри, президент и вицепрезидент (чл. 65, 93 и 110 от конституцията). Това е така, защото тези длъжности са в сърцевината на висшата държавна власт и държавния суверенитет.

Щом едно лице
се е клело
във вярност на
друга държава,

то може да е добър българин, но чии интереси ще защитава, ако заеме висш държавен пост - на България или на държавата, от която е получил второ гражданство срещу тържественото обещание да ѝ служи вярно? Конституцията е безпрекословна - щом към момента на избиране, респ. назначаване, лицето е имало и друго гражданство, следователно няма право да заема тази длъжност.

Тук има нещо много важно - освобождаването от чуждо гражданство, в случая канадско, не става автоматично. Не е достатъчно лицето да представи заявление за отказ от гражданство. И няма абсолютно никакво значение дали датата и/или подписът му под тази декларация са нотариално заверени, или не. Освобождаването става с изричен юридически акт на властите в Канада. Едва от датата, на която е издаден този акт, лицето се освобождава от канадското поданство.

В нашата политическа практика сме имали случай на избран народен представител, който едва след избирането му е бил освободен от чуждо гражданство. Това беше случаят с Жорж Ганчев в 37-ото народно събрание. Тогава той получи акт за освобождаването от САЩ известно време след избирането му за депутат в България. Казусът стана предмет на конституционно дело номер 1 от 1995 г. Решението по това дело

прекрати
предсрочно
депутатския
мандат
на Жорж Ганчев,

защото към момента на избирането му все още е бил с двойно гражданство. Ето какво постановява КС в мотивите към това решение:

"Загубването на американското гражданство не може да настъпи автоматично. То се постановява с акт на овластения за това държавен орган на САЩ при спазване на определена със закон процедура. Към 18 ноември 1994 г. такава процедура не е осъществявана и такъв акт не е издаван по отношение на Жорж Ганчев Ганчев.

Поради публичноправния характер на института за гражданството, свързан със значими правни последици, без правно значение е субективната преценка на Жорж Ганчев Ганчев по въпроса за придобиване и загубване на американското гражданство. Не е достатъчно да са налице материалноправните предпоставки за освобождаване от американско гражданство. Необходимо е да е осъществена предвидената със закон процедура, която завършва с издаване на съответен държавен акт."

Случаят "Кирил Петков" е идентичен. Твърденията, че бил заверил пред нотариус отказ от канадско гражданство, са ирелевантни. Дори и да е депозирал този отказ в Канада, с него само се открива процедура по освобождаване, но тя не е завършила и той все още е канадски поданик.

Това, което Петков трябва да покаже пред българските институции и гражданите е официален документ, издаден от компетентните власти в Канада, че е освободен от канадско поданство, и то с дата, която предхожда датата на указа на президента Радев за назначаване на служебното правителство. Ако такъв документ няма или е с дата след назначаването му за служебен министьр, то

това означава,
че е назначен
в нарушение на
конституцията

и трябва незабавно да бъде уволнен. Отговорността в случая е изцяло на президента, който следва да е извършил надлежна проверка дали назначаваните от него министри са избираеми, т.е. дали отговарят на конституционните изисквания. Ако не го е сторил, то това е недопустима небрежност с тежки последствия за държавата. Възможно е държавният глава да е поискал от кандидатите да подписват декларации, че нямат друго гражданство - ако това е така и Петков е подписал такава декларация, въпреки че към този момент е бил и канадски поданик, то би могло да му се търси наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Какво ще стане обаче, ако Радев откаже да уволни Кирил Петков въпреки двойното гражданство? Възможностите са две. Група депутати или главният прокурор могат да сезират Конституционния съд за противоконституционност на указа за назначаване на служебното правителство.

При отмяна на указа в частта за министър Петков съгласно решението по конституционно дело номер 5 от 2019 г. указът ще е невалиден в тази му част от датата на издаването му. С други думи, всички актове и действия на незаконния министър ще са едно правно нищо.

Всяко физическо или юридическо лице, което е засегнато от тези актове и действия, ще може да поиска от съда прогласяване на нищожността им и да търси обезщетение за нанесените му вреди от държавата. Втората възможност при бездействие на Румен Радев е да се стартира процедура по импийчмънт на основание нарушаването на конституцията.

Но освен юридическата, казусът "Кирил Петков" има и своята политическа и морална страна. Може ли да се вярва, че един министър ще спазва върховенството на закона в България, щом не спазва Основния закон? И въобще служи ли наистина на България един човек, който се е клел да спазва чужда конституция, а грубо погазва българската?

Топката е в полето на министър Петков и Румен Радев. Те трябва незабавно да покажат документ от канадските власти с дата отпреди назначаването на Петков, с който се удостоверява освобождаването му от канадско поданство, съобщава 24 часа.

Коментари

Динев ( преди 2 години )
Ейййййй кръв и злоба капе.........Петков разрови мръсотията и стана неудобен.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 3
51 ( преди 2 години )
rate down comment 1 rate up comment 3
Димитрова ( преди 2 години )
Не кове закони, а е изпълнител на такива.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 3
България се гордее с ( преди 2 години )
Кирил Петков е бъдещето на България!Президент Румен Радев е най-достойния президент,досега!Служебното правителство е най - добре подготвеното правителство от 30год.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 7
Новини Варна