IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
10:15 | 1 септември 2021
Обновен: 04:22 | 23 април 2024

Петков президент не ще да е, но виж за нова партия ще си каже. Кога?

Най-вероятно - до 2 седмици

По материала работи: Ставри Таргов
Петков президент не ще да е, но виж за нова партия ще си каже. Кога?

До две седмици ще стане ясно дали служебните министри Кирил Петков и Асен Василев подготвят нов политически проект. Двамата отказаха да коментират темата, докато изпълняват ангажиментите си в настоящия кабинет.

За политически проект на двамата служебни министри се заговори още при поканите от "Има такъв народ" за участие в редовно правителство и повишаване на доверието към тях. Служебният премиер също потвърди своята подкрепа.

"Разбира се, че аз бих гласувал за хора като Асен Василев и Кирил Петков. Дали те ще участват в такъв проект, предстои да видим. Аз бих се включил във всеки един проект, който работи за България. Етикетите трябва да бъдат загърбени", заяви ген. Стефан Янев.

За проекти извън сегашните им задължения обаче на този етап отказват да говорят и Кирил Петков, и Асен Василев.
"Няма да влизам в тези теми. Знам, че там са страстите и интереса. Когато свърша да бъда служебен министър – тогава. Искам последните две седмици да ми бъдат фокусирани върху работата, която трябва да довършим", посочи Петков.

"България може да стане различна. Как и по какъв начин – ще го говорим. Може да е като служебно правителство, може да не е като служебно правителство", добави икономическият министър.

"Трябва да се помисли много внимателно, това е много тежка отговорност, ако изобщо бъде поета. Всъщност не мога да ви кажа "Да, правя нещо". Когато съм готов, когато съм взел решение, когато сме обмислили дали такова нещо би било смислено да се направи, дали може да се случи, как може да се случи най-добре, бъдете сигурни, ще ви кажа", обеща от своя страна финансовият министър Асен Василев.

Петков заяви, че няма да се кандидатира за президент и застава твърдо зад сегашния държавен глава Румен Радев.

Пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че ще подкрепят проект на двамата министри. Експерти също са на мнение, че Петков и Василев ще създадат политически проект, но са разединени за това дали той ще се яви още на следващите парламентарни избори, които най-вероятно ще бъдат предсрочни.

"Не мисля, че ще видим подобен проект за следващите избори. Смятам, че това ще взриви ситуацията съвсем", посочи политологът Христо Панчугов.
"Някои казват: "Късно е, няма време", но виждаме, че те са на гребена на вълната. Въпросът е как тази нова формация ще подреди листи, защото има две фигури, които са популярни, но трябва плътност", коментира д-р Милен Любенов.

Все още не е ясно, дали ако двамата министри имат нов проект, към тях ще се присъединят и други лица от служебния кабинет.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна