IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
11:30 | 12 септември 2021
Обновен: 16:30 | 19 април 2024

Минеков проверява управлението на културни обекти по Северното Черноморие

За Яйлата е приготвена сериозна папка с документация, която ще се запъти към европейската прокуратура

По материала работи: Ставри Таргов
Минеков проверява управлението на културни обекти по Северното Черноморие

Снимка БНР

Инспекцията на културно-исторически обекти по Северното Черноморие на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков продължава. Снощи в Двореца в Балчик той заяви, че ще проверява управлението на Яйлата, Калиакра и Големия остров в Дуранкулашкото езеро, съобщава Радио Варна.

За Яйлата е приготвена сериозна папка с документация, която след проверка на място, ще се запъти към европейската прокуратура, каза Минеков.

Има недоволство от управлението на Калиакра. Ползва се добре, но не се поддържа. Калиакра се нуждае от консервация и реставрация на някои елементи, добави служебният министър.

"В Дуранкулак отиваме до острова. Още от първия ден като министър получих съобщение, че ситуацията там е изключително тъжна. Говорим за една от най-старите цивилизации в света. Имало е организиран туризъм, а сега е гробница.

Това, което видях като пейзаж от там, е в резултат на една много неясна практика на археологически проучвания. Извършва се частична консервация и обектът се оставя на природата. Това е масово в цялата страна. Това ще го видите в Пловдив, в Созопол, във Видин. Изоставени и непотърсени от никого", коментира служебният министър.
 

Коментари

Новини Варна