IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
10:15 | 16 септември 2021
Обновен: 07:08 | 23 март 2024

Номера за президент и парламент... Възможен ли е феноменът 15/15?

Технологични трудности ще съпътстват вота 2 в 1, а цената им може да е висока

По материала работи: Ставри Таргов
Номера за президент и парламент... Възможен ли е феноменът 15/15?

На изборите 2 в 1 е възможно да се повтори феноменът 15/15. Това допуска професорът по Конституционно право Пламен Киров. От Централната избирателна комисия обаче, са категорични, че няма как да има грешки.

Технологични трудности ще съпътстват вота 2 в 1, а цената им може да е висока, смята той.

"Това, което непрекъснато се тиражира, че избори 2 в 1 са за предпочитане, за да се икономисат средства, са митове и легенди. Ако избирателят реши да гласува с преференция в бюлетината, това ще направи още по-сложни нещата", заяви ръководителят на Катедрата по Конституционноправни науки в СУ проф. д-р Пламен Киров.

Сред възможните сценарии е повтаряне на феномена 15/15. При евроизборите през 2014 година, когато преференциалният вот пренареди резултатите, "Коалиция за България" беше 15-та, а късметът да бъде 15-и в листата ѝ, прати Момчил Неков в Европарламента.

От Централната избирателна комисия разясниха, че първо ще се изтегли жребият за кандидат-президентските двойки, най-вероятно с номера от 1 до 10.

"Според ЦИК не е възможно да се повтори феноменът. За тези партии и коалиции, номерът за кандидат-президентската двойка, остава същият в бюлетината за изборите за НС", заяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

За тези, които не издигат президент, а участват само във вота за парламент, ще има втори жребий, който ще започне от номер 11. Ще има и разяснителна кампания.

Личното мнение на проф. Киров, обаче е, че избори 2 в 1 трябва да са изключение, а не правило.

"Трябва да се предвидят особени правила в самия Изборен кодекс, в случаите, когато се налага да се проведе гласуване 2 в 1. Да не говорим, че не е направен анализ колко машини дефектираха и колко време беше необходимо да се отстранят тези проблеми. За какво разделение на властите говорим, ако политическата воля е една и съща. Тогава възкресяваме идеята за партията-държава, каквато имахме в Конституцията от 1971 година", уточни Киров.

До 12 октомври трябва да бъдат регистрирани кандидатите за "Дондуков" 2. Ден след това ще бъде изтеглен жребият за номерата им, както и за участниците в парламентарния вот.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна