IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
13:09 | 16 ноември 2021
Обновен: 22:07 | 24 април 2024

Корнелия Нинова подава оставка

Тя обаче остава начело на БСП до януари

По материала работи: Ставри Таргов
Корнелия Нинова подава оставка

Лидерката на БСП Корнелия Нинова подава оставка. Това обяви самата тя след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП. Нинова обаче остава начело на партията до януари, когато конгрес трябва да потвърди оставката й, съобщи 24 часа.

Изчаках окончателните резултати от изборите и оценявам този на БСП като катастрофален. Затова има много причини - и обективни, и субективни, ще си говорим за тях. Моля да приемете всичко, които ще кажа, като лично мнение, от мое собствено име, а не като ангажиране на партията и колективните й органи, заяви Нинова. Като обективни причини тя посочи машинния вот и коронакризата.

Но има и субективни и те са много, което е разговор вътре в партията. Отговорността я поемам аз изцяло. От вчера една група ми иска оставката, но тя го прави от 5 г., друга група звъни и не иска оставка и ме подкрепя.

Но е абсолютна изненада, че служебното правителство ми иска оставката чрез Антон Кутев. И членове на инициативния комитет на Радев ми изпратиха писмо.

Да не се занимават с партийни въпроси, а инициативният комитет да си гледа балотажа. Поемам цялата вина и отговорност за това, че мълчах, каза Нинова.

5 г. вътрешната опозиция не спря. Мълчейки, смятайки, че като не отговарям ще запазя единството на БСП, не казах, че става въпрос за борба със задкулисието. Защото тази опозиция се отглеждаше от Борисов. Той падна от власт и тази група се прехвърли в служебния кабинет.

Тази опозиция по време на кампанията работи за "Продължаваме промяната", която отне между 10 и 15% от БСП, коментира Нинова.

Какво следва оттук нататък? Както сме отговорни пред държавата, така трябва да сме отговорни и пред партията, а аз нося отговорност към онези 80 хиляди, които участваха в прекия избор.

Имаме да решаваме два въпроса - мандат за водене на плеговоли за правителство и за избор на лидер.

Националният съвет ще се събере в събота, за да даде мандат за преговори и да свика конгрес за началото на януари, за да констатира той оставката на Нинова.

БСП е партия на ред и правила. До провеждането на конгреса и констатирането на оставката от него съм председател. След като той констатира, се назначава заместник.

Сега най-важното е сформирането на редовно правителство и на трайно мнозинство в парламента, което да изведе България от кризата, каза Нинова. Тя разказа, че вчера е получила обаждане от Кирил Петков и Асен Василев и покана за преговори за правителство, която е приела.

Започваме преговори, но в този разговор си казахме, че първо ще сложим на масата програмите си и ще търсим общите неща и обединение. След това ще работим във формат експертни групи по секторни политики, които да подготвят програмата на бъдещото правителство, обясни Нинова.

И допълни, че и сега от БСП ще бъдат разумни, отговорни, диалогични и принципни, за да има работещо правителство и парламент.

Коментари

опетков ( преди 2 години )
Няма по-жалка картинка от партиен лидер, загубил катастрофално избори, за които тръбеше, че почти ги е спечелил.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
опетков ( преди 2 години )
Значи подава, а не подаде тази пуста оставка. При нея подаването на оставка е перманентен процес, който завършва с неподаване.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Новини Варна