IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
14:45 | 19 ноември 2021
Обновен: 04:49 | 23 април 2024

Украйна: Президентът Радев да се коригира за Крим

Българският посланик бе привикан, за да му бъде връчена позицията на Киев

По материала работи: Ставри Таргов
Украйна: Президентът Радев да се коригира за Крим

Украйна извика българския посланик заради изказването на президента Румен Радев, че Крим е руски. По време на вчерашния президентски дебат между двамата претенденти за поста на "Дондуков 2", попитан от проф. Анастас Герджиков на кого принадлежи Крим, Румен Радев заяви: "Крим е руски".

Украинската страна е предала на българския посланик позицията на Киев относно "некоректното и неприемливо" изявление на президента на България Румен Радев.

Подчертано е, че думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и са в рязък дисонанс с официалната позиция на София за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници.

"Очакваме българският президент Румен Радев да коригира вчерашното си изявление", се казва в позицията на украинското външно министерство.

Посланик Костадин Коджабашев е уверил украинската страна в непоколебимата подкрепа на България за териториалната цялост на Украйна, за статута на Крим като неразделна част от територията на страната и за усилията за деокупация на полуострова, в частност с помощта на участието на България в Кримската платформа, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна