IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
16:45 | 28 ноември 2021
Обновен: 20:24 | 27 март 2024

Сдружение „Зограф”: Новият министър на културата трябва да владее добре българския правопис

Това е задължително и за членовете на политическия му кабинет

По материала работи: Ставри Таргов
Сдружение „Зограф”: Новият министър на културата трябва да владее добре българския правопис

Бъдещият министър на културата на Република България, който ще бъде избран от депутатите от 47-ото Народно събрание, е желателно да има поне елементарна езикова подготовка, той трябва да познава правилата за употреба на пълен и кратък член, както и основните пунктуационни правила, за да не допуска скандални правописни грешки, когато пуска например статуси във фейсбук профила си, изпраща поздравителни адреси до културни институти или награждава с почетни грамоти дейци на изкуството, настояват от сдружение „Зограф”.

Разбира се, изискването за добро ниво на езикова култура трябва да важи с пълна сила и за всички членове на Политическия кабинет на новия министър на културата, името на когото ще научим след броени дни, категорични са в сдружение „Зограф”.

От неправителствената организация отбелязват, че за съжаление от години голяма част и от чиновниците на бул. „Стамболийски“17 имат проблем с овладяването и прилагането на книжовните норми на българския език, а това логично все по-често води и до конфузни ситуации.

В тази връзка, от културното министерство и до днес още не са поели отговорността за неграмотно написаната Стратегия за развитие на българската култура 2019-2029 г., която през пролетта на 2019 година бе качена с десетки груби правописни и пунктуационни грешки и редица други недомислия в Портала за обществени консултации на Министерски съвет, както и на официалния сайт на Министерството на културата, напомнят от „Зограф”.

Подготвеният от екип анонимни чиновници в Министерство на културата стратегически документ е обида за всички, които милеят за българския език и грамотността и държат на съхраняването на културната ни идентичност, а поради това е крайно време виновните за въпросните недопустими и срамни грешки в Стратегията да понесат административна отговорност за проявеното безхаберие и некомпетентност, заявяват от гражданското сдружение.

Авторите на въпросната Стратегия за развитие на българската култура – очевидно хора с ниска правописна култура и със сериозни празноти в познанията за пунктуацията, е редно и да върнат изплатените им хонoрари за така неграмотно написаните текстове, настояват от сдружение „Зограф”.

 

Коментари

Новини Варна