IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
15:20 | 18 януари 2022
Обновен: 08:53 | 18 април 2024

До 2 месеца пускат самолетна линия София - Скопие

Това стана ясно след срещата на премиерите на България и Северна Македония

По материала работи: Ставри Таргов
До 2 месеца пускат самолетна линия София - Скопие

Самолетната линия София-Скопие ще бъде реалност. До 30 дни очакваме точните специфики, до 60 дни ще бъде работеща. Това заяви министър-председателят Кирил Петков след срещата с македонския си колега Димитър Ковачевски. Линията бе затворена след 2-годишно безуспешно функциониране 2007 - 2009 г. поради липса на пътници.

Българският премиер Кирил Петков обяви, че добросъседството ще се измерва в реални стъпки и резултати и обеща от София до Скопие да се стига за 20 минути.

Заедно двамата министър-председатели обявиха, че работните групи, които бяха сред заложените приоритети в препотвърдената позиция на България, ще станат факт и ще допринесат за по-доброто взаимодействие между двете страни.

Българският премиер обясни, че те ще се фокусират върху специфичните въпроси, които заедно трябва да решат двете страни.

Ковачески обеща политиците да работят за доброто на гражданите на двете страни. Работните групи няма да са създадени само от политици, а и от експерти, които ще работят по въпросите.

Групите ще са в различни области - индустрията, иновациите, образованието, подчерта Ковачевски.

„Всяка седмица оттук нататък една от групите ще се среща с ясни цели, за да покажем, че добросъседството има практически измерения”, допълни българският премиер.

Двамата премиери отново изразиха разбирането си, че историческата комисия ще работи по-добре в нов контекст, когато останалите работни групи ежеседмично обявяват пред обществеността конкретни резултати от своята дейност. Те демонстрираха приятелски отношения, като се прегърнаха в началото на церемонията по посрещане.

Кирил Петков ясно отговори, че идентичността и езикът в Република Северна Македония са въпроси, решени още с Договора за приятелство и добросъседство през 2017 г. Нито той, нито Ковачевски отговориха ясно ще има ли промени в Историческата комисия.

Фокусът върху съвместната работа и точният календар са основният акцент на срещата и от тук нататък така ще се измерват отношенията, обясни българският премиер.

„Северна Македония и България са две близки държави, а македонците и българите са два близки и приятелски народа. Съгласихме се да започнем интензивни разговори, за да намерим бързо общо бъдеще“, каза от своя страна Димитър Ковачевски.

Той подчерта, че и той, и Петков имат обща цел – да създадат условия за по-добро бъдеще на България и Северна Македония. Ковачевски коментира още, че е радостен от посещението на Петков. „Преговорите бяха приятелски и от двете страни“, каза той. Освен това България призна Република Северна Македония под краткото ѝ име, а именно Северна Македония.

Скопие пък изпрати нота до ООН, че името Северна Македония засяга само страната, а не географската област. В нея се съобщава, че Република Северна Македония и Северна Македония са едно и също нещо и че се отнася за територията на РСМ, също и че държавата няма никаква териториални претенции.

Следващата среща между представители на двете държави ще се състои на 25 януари, стана ясно още в брифинг пред медиите, съобщава "Монитор".

Коментари

Новини Варна