IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Политика
11:45 | 22 януари 2022
Обновен: 02:34 | 26 март 2024

От 1 февруари зеленият сертификат ще важи 270 дни след последната доза ваксина

Налагат по-строги мерки в 2 региона

По материала работи: Ставри Таргов
От 1 февруари зеленият сертификат ще важи 270 дни след последната доза ваксина

Два региона влизат в трети етап или в червена зона след 5 дни и там ще бъдат наложени по-строги противоепидемични мерки, съобщиха на късна пресконференция премиерът Кирил Петков заедно със здравния министър проф. Асена Сербезова и здравният инспектор доц. Ангел Кунчев.

Там ще има вечерен час за работа на заведенията до 22 часа, работа с намален капацитет и др. Става дума за София, София-област, Благоевград, Ямбол.

Петков цитира данните от портала coronavirus.bg, където в реално време се следи заетостта на интензивните легла. Съобщението за София и региона беше направено по-рано през деня и от областния управител на София-област. До 22 часа ще работят ресторантите, баровете, хотелите и театрите в София от 27 януари - четвъртък, реши областният съвет по здравеопазване за София.

Столицата преминава в трети етап от националния план за справяне с COVID-19 и съгласно него в София влизат в сила по-строги ограничителни мерки, които ще действат временно, докато започне да се отчита спад на заболеваемостта.

Увеселителните и питейните заведения ще бъдат с ограничение от 50 процента на капацитета от работната си площ, като отново е валидно правилото за наличие на зелен сертификат. От понеделник учебният процес преминава на ротационен принцип. До 31 януари най-малките деца от 1 до 4 клас ще учат присъствено, както и тези от 7, 10 и 12 клас. Всички останали класове ще учат онлайн.

“Оставяйки част от децата вкъщи, ние ще имаме възможност да разкъсаме веригата “училище-деца-семейство”, където неминуемо е сериозно разпространението на вируса”, обясни областният управител на София Иван Кючуков.

Въпреки, че има още места в болниците, Кючуков обяви, че се очаква да бъдат разкрити допълнителни места специално за деца в “Токуда”, “Пирогов” и Кардиологичната болница.

Междувременно от здравно министерство съобщиха единните правила за ЕС, че от 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни от датата на последната поставена доза, съобщава "Труд".

 

Коментари

Новини Варна