IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
11:15 | 3 март 2022
Обновен: 08:24 | 5 май 2024

Запас за войната ли? Не, от МО-то питат мъжете кой номер обувки носят!

Призовките нямат нищо общо със ситуацията в Украйна

По материала работи: Ставри Таргов
Запас за войната ли? Не, от МО-то питат мъжете кой номер обувки носят!

Снимка 24 часа

Паника за мобилизация и свикване на запасняци успяха да предизвикат българските военни. Точно в дните на войната на Русия срещу Украйна те разпратиха писма на отслужилите казарма български мъже за явяване във военните окръжия.

Тези писма нямат нищо общо със ситуацията в Украйна, а са редовна актуализация на списъците на резервистите. И дори не са ги получили всички, ходили в казармата, която бе отменена от 31 декември 2007 г.

По закон зачислени в задължителния резерв са всички мъже и жени, които са преминали през наборната военна служба. Важи, докато навършат 55 г. за войниците и 60 г. за офицерите, след това се изваждат от списъците.

Тази година например на проверка по график подлежат мъжете между 33 и 55-годишна възраст. В момента на 33 г. са последният набор войници, влезли в казармите през 2007 г.

Резервът, който поддържат военните, трябва да наброява 45 хил. души. Това е с около 20 000 повече от професионалната армия в момента, но в нея има и около 5000 незаети длъжности.

За да се поддържат в изправност списъците на тезии 45 000 запасняци, всяка година по два пъти военните окръжия изпращат повиквателни. Когато се яви, резервистът само дава справка. На първо място дали не се е разболял междувременно от нещо, което да му пречи да служи при нужда.

А ако е здрав, кой номер обувки и дрехи носи, за да може армията да му осигури униформа, ако все пак бъде привикан наистина запас.

От години обаче не е правен сбор на запасни, където се обновява подготовката на отслужилите казарма. Просто струва много скъпо и в армията отдавна не отделят пари за тези сборове, признават от военните окръжия.

Освен задължителния резерв, в който са т.нар. запасняци, армията поддържа и доброволен резерв, чиято численост би трябвало да е 3000 души. На практика обаче в доброволния резерв никога не е имало записани повече от 500 души, показват официални справки на Министерството на отбраната.

И за тези резервисти пределната възраст е 55 години за войниците. Но за разлика от задължителния тук на доброволците се плаща по една месечна войнишка заплата за всяка година служба.

За попълване както на доброволния резерв, така и на армията от началото на тази година военните вече приемат и в т.нар. доброволна казарма. Това военно обучение с продължителност 3 плюс 3 месеца бе въведено по идея на бившия военнен министър Красимир Каракачанов.

Преминалите само първите три месеца обучение получават зачисление в резерва и са свободни да се върнат в цивилния живот. На преминалите шест месеца пък им се предлага работа в армията като професионални войници, но имат право да откажат. За да направят доброволната казарма по-привлекателна, в закона дори бе записана привилегия за по-лесно наемане в МВР или службите за хората, преминали през доброволната казарма.

Първите доброволни войници започнаха обучението си преди месец във военното училище във Велико Търново. Оказа се обаче, че половината кандидати не могат да минат медицинските прегледи, както “24 часа” писа.

Максималната възраст за влизане в доброволна казарма е 40 години.

Реално армията ни в момента разполага с около 20 хил. професионални войници и около 500 доброволни резервисти в случай на нужда. Към тях се добавят и 45-те хиляди запасняци.

Плановете на Министерството на отбраната са в следващите 10 години въоръжените сили да нараснат до 43 000 души - в това число и 3000 в доброволния резерв. Тогава обаче половината от сегашните запасняци вече няма да подлежат на сборове поради възраст.

В случай на война обаче на мобилизация, обявена с указ на президента, подлежат всички мъже и жени в страната на възраст между 18 и 60 г. За тях е предвидено едномесечно военно обучение.

За получаване на базова военна подготовка в последните 5 г. Министерството на отбраната и това на образованието въведоха и специални часове за гимназистите. Засега обаче те са само теория и не включват инструктаж за работа с оръжие или курсове по оцеляване.

Коментари

Новини Варна