IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
16:36 | 7 март 2022
Обновен: 19:10 | 12 април 2024

Костадинов със забрана да влиза в Украйна за срок от 10 г.

Казали му, че заслужава разстрел като шеф на проруска партия

По материала работи: Ставри Таргов
Костадинов със забрана да влиза в Украйна за срок от 10 г.

Забрана да влиза в Украйна в следващите 10 г. е получил лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов. Това потвърди той на пресконференция в БТА.
Както “24 часа” писа по-рано, мярката е наложена на депутата при посещението му в Украйна през изминалата седмица.

Костадинов разказа, че преминал границата между Молдова и Украйна без проблем. А преди това оставил колата си в Молдова. Не казал на никого, включително и на семейството си, кои места ще посети точно.

Няколко часа, след като влязъл в страната, разбрал, че го издирват три служби - военно-граничната, полицейската и Службата за безопасност на Украйна.

Стана ми ясно за какво, обясни Костадинов. Той разказа, че стоял близо час “под дулото на автоматите” и обграден от четирима войници. На няколко пъти попитал защо е задържан, като на едно от питанията му било отговорено, че украиските власти имали информация, че е председател на проруска партия в България.

Това е много сериозно нарушение на законите в Украйна, където действа извънредно положение и съответно това обвинение е равносилно на смъртна присъда, каза Костадинов.

Попитах: Кой ви каза?, те казаха: Това не е наша информация, на вашето разузнаване е. Казаха ми да мълча и, че в момента обмислят какво да правят и "ако се прибера" в София, да питам нашето разузнаване, разказа лидерът на "Възраждане".

Накрая, когато го пуснали, служителите му казали: Благодарете се, че се отървавате само с това, защото трябваше да ви разстреляме затова, че сте руски агент, разказа още той.

Бях сниман неколкократно. Казаха, че от СБУ са ги накарали да снимат как ми връчват паспорта, как ме изкарват извън границата, каза Костадинов.

Дали са им информация и то не от някой случаен човек, а от българското разузнаване. Не мога да разбера моята държава, която ме предаде и буквално ми подписа смъртната присъда, продължи той.

Големият въпрос е, тъй като едно такова решение, а аз знам откъде е тръгнала цялата работа, защото знам на кого казах в Тараклия, а има време информацията да стигне до Киев, но се чудя дали тази информация е тръгнала с одобрение на прякото ръководство или директно от американското посолство са им наредили да я предадат по техни канали, допусна той.

На въпрос откъде е тръгнала информацията, Костадинов посочи ДАР. Да кажем, че знаем всичко, каза той.

И да питам, няма да ми кажат кой точно е дал информацията от София към Киев, допълни лидерът на "Възраждане".

Нашата страна все повече се замесва в тази война, за съжаление. Още в началото ние питахме какво печели България? Можехме още тогава да кажем и какво ще загуби, това беше наречено цинизъм от нашите политически опоненти. Сега, като виждаме тази ситуация, защо поне от лицемерна загриженост тази хуманитарна помощ не се задейства? Няма как да ви кажа многобройните оплаквания, които получих.

Аз съм отишъл там на мой собствен риск, знам какво може да ми се случи. Но предателството на българската държава представяте ли си как ще подейства на хората там.

Знаете ли, че откакто съм се прибрал, това беше преди минути, не спирам да говоря и да търся информация дали хората, с които съм се видял, са живи. Има ли въобще представа този предател, който е изпратил тази информация, не просто е рискувал моят живот? Аз съм политик и не ме е страх. Но това, че рискуваш живота на други български граждани, е предателство от най-висша степен, категоричен бе Костадинов.

Най-интересното е, че разговорите, които водих, са за оказването на хуманитарна помощ. Никой в Украйна не знае, че България е заделила за хуманитарна помощ, разказа той. Хората там питали Костадинов и с кого трябва да се свържат, след като в Украйна няма дипломатически представител.

Има ли представа някой от българското правителство, ако изобщо то управлява държавата, дали на 2 март е излязла пратка, меко казано пратка, 20 хил. килограма каски и бронежилетки в обем 80 кубични метра за Украйна, град Лвов.

Знаем името на фирмата, нека питаме все пак правителството, за да видим дали е наясно, каза още Костадинов, цитиран от 24 часа.

Коментари

Ватенка с ушанка ( преди 2 години )
Тоя з а д н и к когато и да у м р е все ще е късно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 2
Новини Варна