IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
16:40 | 11 март 2022
Обновен: 11:51 | 25 април 2024

Президентът Радев: България има основание да претендира да е домакин на преговорите Русия - Украйна

Включването ни в списъка с неприятелски държави е неудачно решение

По материала работи: Ставри Таргов
Президентът Радев: България има основание да претендира да е домакин на преговорите Русия - Украйна

Включването на България в списъка на Русия с неприятелски държави е неудачно решение. Това коментира президентът Румен Радев от Русе, където беше на посещение днес.

Държавният глава обясни, че е логично да има среща между президентите на Русия и Украйна. „Надявам се тя да стане. От двете страни все повече осъзнават, че войната не е решение. Русия може да спечели тази война във военно отношение, но тя не може да спечели мира. Мир не се печели с агресия. Това ожесточение ще има дългосрочни последици между двете страни”, смята той.

По думите на Радев преговорите са решение, а България има основание да претендира да бъде място за провеждането им. „Но това трябва да стане в координация и с Европейския съюз. Трябва да търсим единно европейско решение, единен европейски подход”, категоричен е държавният глава.

Президентът посочи, че очаква държавата като основен координатор и организатор, да бъде още по-ангажирана и срочно да изготви алгоритъм, в който да е пределно ясно какво е разпределението на отговорностите между централната и местната власт. „Очаквам да се изгради гъвкава, но в същото време устойчива връзка между пунктовете, местната власт, общините и бизнеса, който е готов да предостави работа”, заяви Радев.

Той допълни: „Надявам се, че тази криза ще даде на 47-ото Народно събрание възможност да задейства нещо, което отдавна очакваме. Голяма част от тези хора са с български произход. Очаквам по най-бързия начин да бъде решен проблемът с бързото издаване на документи за самоличност на хора от нашата историческа диаспора”, уточни президентът.

Относно мярката от 40 лева помощ за бежанците, Радев уточни: „Тези пари не се дават на украинските граждани, а на собствениците на хотели и места за настаняване, които регистрирано могат да докажат, че осигуряват покрив и храна на тези хора”, добави държавният глава, цитиран от "Нова".

Коментари

Новини Варна