IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
08:45 | 28 юли 2022
Обновен: 08:05 | 29 март 2024

Папката с мандата при президента. Първо служебен кабинет, после избори

Чака се решението на Румен Радев

По материала работи: Ставри Таргов
Папката с мандата при президента. Първо служебен кабинет, после избори

БСП връща днес на президента третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това означава, че всички шансове са пропилени и България отива на предсрочни избори през есента.

До решението на левицата се стигна, след като парламентът отказа да включи в дневния си ред управленската програма, изработена по време на консултациите за формиране на кабинет.

От одобрението ѝ зависеше дали социалистите ще внесат предложение за състав на Министерски съвет с премиер Асен Василев от "Продължаваме промяната". Те обвиниха "Има такъв народ" в зависимости от ГЕРБ и ДПС и в липса на искреност за съставяне на кабинет.

Опозицията отговори с контраобвинения за правен нихилизъм и настояване за незабавно насрочване на новите избори.

"Ние утре ще върнем мандата на президента Радев като неизпълнен", обяви вчера председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски минути, след като парламентът отказа да разглежда предложената от социалистите управленска програма. От приемането ѝ зависеше дали те ще предложат кабинет с премиер Асен Василев от "Продължаваме промяната".

"Отговорността за хвърлянето на държавата в безвремие, без председател на КЕВР, остава в ръцете на тези, които днес саботираха това България да има правителство", каза Свиленски и допълни: "Ясно стана на всички нас, а и на българските граждани, че "Възраждане" са на патерица на ГЕРБ, а "Има такъв народ" - на ДПС".

"Направих всичко по силите си. Проявих търпение, търсих мостове, предлагах решения. Оттук нататък отговорността е в ръцете на президента и на онези, които не проявиха никаква грижа за хората и грам мисъл за следващите месеци, написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Отговорът на Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН:

"БСП говорят глупости, какво да ви кажа, на мен ми писна от тях - това са хора, които така са се вкопчили в момента във властта, за да може Корнелия Нинова да продължи да продава оръжия през трети страни към Украйна. Което няма лошо, но трябва да е официално заявено.

В момента няма правителство, няма мнозинство, няма преговори и за да останат още пет дена на власт, защото - да приемем съвсем теоретично, това нещо беше минало и идва кабинет начело с Асен Василев или какъвто и да е кабинет, без да разговаря с нас, той не минава. Това са на БСП глупостите, наистина са глупостите и комунистическите им говорения".

С поглед към предстоящата предизборна кампания към критиките на БСП се присъединиха и досегашните им коалиционни партньори. Зам.-председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Петър Куленски:

"Виждаме, че "Има такъв народ" от повече от месец и половина координирано гласува заедно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", така че това не ни изненада". Всичко остава в ръцете на президента: "Мисля, че е сигурно вече, че вървим към предсрочни избори, изцяло в правомощията на президента е да разпусне Народното събрание и да определи датата на новите избори“, отбеляза Куленски.

Христо Иванов от "Демократична България" заяви: "Нека да си дадеме сметка, ние отиваме на четвърти избори в рамките на 15 месеца ще се съберат, на фона на война. Това е поредната проява, но само поредната проява на абсолютната на неадекватност политическа, така че не съм изненадан, но това не ме прави по-малко загрижен как тази страна ще може да бъде управляема".

Иванов отново повтори офертата си - с "Продължаваме промяната" да се явят съвместно на изборите. Отговор засега няма, но пък държаните за отговорни контраатакуваха. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ:

"Болшевиците отдясно, отляво и техните внучета, явно няма да прилагат други, демократични методи, не им са познати демократичните инструменти!"
"Нямате време, господа, нито ще има кабинет, нито тази законодателна програма ще се реализира“, заяви председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

От Димитровград лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов допълни: "Госпожа Нинова два пъти си дава оставка за неуспешно представяне на избори. Нормално ли е в една държава, в своята партия да дадеш оставка, че си се представил зле, и след това ти да управляваш държавата?"

От "Възраждане" видяха друго. Лидерът Костадин Костадинов: "Ако има зависимост, то тя е, че БСП зависи от "Възраждане", защото с всеки свой ход те увеличават подкрепата за "Възраждане".

"Няма как няма как този престъпен състав на проваленото Народно събрание, което предизвиква единствено и само погнуса и отвращение в българските избиратели и в българските граждани, да вземе оттук-насетне каквото и да било легитимно решение. Единственото правилно решение в момента - след като Румен Радев получи мандата, президентът трябва да насрочи избори", беше категоричен Костадинов.

Кога точно ще се проведат изборите решение ще вземе президентът Румен Радев, който днес в 10 часа приема на "Дондуков" 2 БСП, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна