IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
15:20 | 1 октомври 2022
Обновен: 12:55 | 27 март 2024

Урсула фон дер Лайен: От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа

Този проект означава свобода от зависимостта от руския газ

По материала работи: Ставри Таргов
Урсула фон дер Лайен: От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа

От днес започва нова ера за България и за Югоизточна Европа, заяви в София председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя е у нас по повод пускането в експлоатация на газовата връзка България - Гърция. Тя напомни, че ЕС подкрепя този проект от самото начало, и политически, и финансово с 250 млн. евро.

"България получаваше 80% от газа, който използва, от Русия. Това беше преди Путин да реши да започне енергийна война срещу Европа. Този газопровод променя правилата на играта и за България, и за енергийната сигурност на Европа.

Този проект означава свобода от зависимостта от руския газ. Този интерконектор може да покрие цялото потребление на газ от България, което е страхотна новина в тези трудни времена.", посочи тя.

Благодарение на проекти като този Европа ще разполага с достатъчно газ за зимата като трябва да продължи да инвестира във възобновяеми енергийни източници като вятърни и слънчеви електроцентрали, подчерта председателя на ЕК.

По думите ѝ Европа разполага с всичко необходимо, за да се освободи от зависимостта си от Русия и това е въпрос на политическа воля.

"Намираме се на кръстопът. Енергийната криза е сериозна и изисква от Европа единен отговор, който да позволи на намалим енергийните разходи за семействата и бизнеса. Вече сме предприели сериозни стъпки в тази посока, но правейки това, трябва да съхраним основите на нашата икономика и на единния пазар. Без единен европейски отговор, ние се поставяме под сериозен риск от фрагментация.", предупреди тя.

Всичко това ще е тема на среща на европейските лидери в Прага, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна