IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
13:00 | 1 октомври 2022
Обновен: 21:18 | 22 април 2024

Чрез интерконектора ще доставяме природен газ и за Украйна

Ще се осигури преноса и към Румъния, Молдова и Централна Европа

По материала работи: Ставри Таргов
Чрез интерконектора ще доставяме природен газ и за Украйна

Президентът Румен Радев, шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев, на РСМ Стево Пендаровски и премиерите на Гърция Константинос Мицотакис и на Румъния Николае Чука дадоха официален старт на газопровода между България и Гърция.

По интерконектора България ще получава пълните количества азерски газ. Газопроводът започна да работи от 7 часа тази сутрин.

Първи на церемонията говори служебният премиер Гълъб Донев, който подчерта, че се е наложило администрациите да работят спешно, за да бъде пуснат газопроводът.

Новият газопровод може да задоволи пълните домашни нужди на България и да осигури диверсификация на източниците. България става по-малко уязвима и подобрява възможността ни да водим преговори, заяви Донев.

За Гърция и България това не е едно търговско споразумение, а доказателство за отговорността и солидарността, простиращо се далеч отвъд интересите ни в региона. От втората половина на 2021 г. се сблъскваме с енергийна криза, ситуацията е трудна и бе утежнена от военния конфликт между Русия и Украйна.

Съзнателното нарушаване на газовите връзки в Балтика е потвърждение, че сигурността на доставките може да се компрометира много бързо. Заради това стратегическото значение на газопровода надхвърля границите на България и отношенията ни с Гърция. Ще се осигури преноса на природен газ и към Румъния, Молдова, Украйна и Централна Европа, заяви още Гълъб Донев.

Газопроводът ще се възползва от строящия се терминал в Александруполис, добави още служебният премиер, цитиран от 24 часа.

Коментари

Новини Варна