IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
09:00 | 18 ноември 2022
Обновен: 10:14 | 28 март 2024

Нова ПП (политпромяна) на хоризонта

Учредителите са събрали нужните подписи

По материала работи: Ставри Таргов
Нова ПП (политпромяна) на хоризонта

Тихомир Василев

Партия "Български глас" ще бъде учредена тази неделя на митинг протест пред президентството. Ще започнем с възвание към българския народ, отворени сме към всички граждани, които искат гласът им наистина да бъде чут, обяви на пресконференция в БТА Тихомир Василев, един от учредителите на партията.

Политологът бе сред учредителите и на "Изправи се.БГ", както и сред организаторите на протестите от лятото на 2020 година.

Той не скри, че е разочарован от политическите формации на "промяната". Всеки обещаваше на протестите, че ще даде глас на българското общество, включително и формацията, в която бях аз. Бяха обаче реабилитирани политически скелети, коментира Василев.

Друг от учредителите на новата партия е юристът Георги Попов, който бе народен представител от "Има такъв народ" в 45-ия и 46-ия парламент. По думите му, докато е бил депутат, от ИТН не са изпълнили нито едно от желанията на хората, с които са се срещнали по време на предизборната кампания.

Събрахме се, за да направим партия, защото по друг начин не можем да влезем в политиката. Партия, която да е свободна от рамки и от догми, да е децентрализирана, даваме пълна самостоятелност на областните ни координатори, обясни Попов.

И добави, че повече от 60 процента от структурите на бъдещата партията по места вече са изградени. Във формацията влизат експерти от неправителствения сектор, от най-различни граждански организации. Те вече са изработили няколко проекта на закони, които да внесат в бъдещ парламент, ако намерят място в него.

Учредителите са събрали нужните подписи за регистрация на партията, съставен е и Инициативен комитет. Първата стъпка обаче ще е митингът на площада.

Където учредителите на партията да са сред хората и да съберат още съмишленици. Според тях дори и най-новите политически сили в парламента, които са се обявили за партии на промяната, бързо са се отдалечили от обществения интерес и от дневния ред на обикновените хора.

От бъдещата формация смятат да работят най-вече на терен и по избирателни райони, да имат позиция по всички обсъждания в пленарна зала и да подготвят законопроекти, които първо да минават широко обществено обсъждане.

Направили сме 16 секторни групи по секторни политики, по които работим усилено с граждански активни хора и неправителствени организации, каза Георги Попов. Една от идеите на бъдещата партия е администрациите на част от министерствата да се изнесат извън София. А целта е - да бъдат по-близо до хората. Подготвят и Закон за държавния служител, както и Закон за "мълчаливо съгласие на държавата".

Сред амбициите им е и ефективно разработване на електронното управление.

Ние сме за силна национална държава в рамките на Европейския съюз, заяви още Тихомир Василев. От думите му стана ясно, че бъдещата партия цели да участва на следващите парламентарни избори, както и на местния вот догодина.

Сред учредителите на "Български глас" са още музикантът Петър Писарски, юристът Огнян Митев, Пламен Иванов – експерт по енергетика, Марчело Ризов, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна