IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
15:40 | 8 декември 2022
Обновен: 23:19 | 25 март 2024

ДБ и БСП казаха "не" на правителство с първия мандат

Срещите на кандидата за премиер проф. Николай Габровски бяха кратки

По материала работи: Ставри Таргов
ДБ и БСП казаха "не" на правителство с първия мандат

Номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски проведе първите си срещи с "Демократична България" и БСП в опит за търсене на подкрепа за съставяне на правителство с първия мандат на ГЕРБ. Политическите сили уважиха поканата, но отправиха и ясното послание, че няма да подкрепят първия мандат за съставяне на редовно правителство.

Проф. Николай Габровски обяви в началото на срещите, че е приел номинацията си с ясното съзнание, че ГЕРБ е първа политическа сила, и че е необходим нов подход в политиката с повече разбирателство и експертност.

Пред представителите на ДБ и БСП той очерта водещите си приоритети - прозрачно антикорупционно законодателство; реформа в правораздаването; България в Шенген и в еврозоната и приемане на законодателството, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост.

Той гарантира пред представителите на ДБ, че няма да прави компромис с антикорупционното законодателство. Николай Габровски обяви, че ще търси конституционно мнозинство за създаване на механизъм за контрол на главния прокурор.

„Между нас има повече неща, които ни свързват, отколкото разделят“, каза номинираният за премиер от ГЕРБ професор Николай Габровски на срещата „с Демократична България“.

А съпредседателят на коалицията Христо Иванов подчерта, че политическата сила не може да подкрепи първия мандат за съставяне на редовно правителство, като мотивира позицията си с решението на колективните органи на коалицията.

Пред Николай Габровски, който беше заедно със зам.-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев и председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, Христо Иванов обаче уточни:

"Ако обаче бъде излъчено правителство – вашата мисия завърши с успех - ние ще бъдем отворени, макар и като опозиция, да работим по конкретни теми по начина, по който и в момента работим с партията, която ви е излъчила - ГЕРБ.

В този смисъл, нашият разговор сега, макар и да не бъде насочен към съвместното излъчване на правителство, е начало на възможен разговор за подкрепа по конкретни теми, които ние бихме могли да даваме там, където има припокриване на нашите приоритети".

Проф. Николай Габровски изтъкна по време на срещата необходимостта от редовен кабинет, който да намали високото ниво на тревожност в обществото и подчерта:

"Деескалацията на напрежението, на тона на конфронтация всъщност ще изисква кабинетът да бъде изцяло от хора, които са с добро име, експерти в своите области, и по възможност по-отдалечени от различните партийни структури, без значение какъв е техният цвят. Всъщност това е, върху което работя в момента.

Смея да твърдя, че някои от имената, които вече са приобщени са с безспорна репутация".

Срещата с БСП продължи малко над 5 минути и пред социалистите Николай Габровски заяви, че най-голям е шансът за редовно правителство с първия мандат, а лидерът на БСП Корнелия Нинова му отвърна с посланието:

"Приемете нашето уважение като личност и като професионалист. Ние няма да подкрепим правителство, оглавявано от вас като кандидат за министър-председател, тъй като това, за нас, е правителство на ГЕРБ. Има възможности за втория, и за третия. Споделяме напълно, че България има нужда от стабилност, от работещ парламент и редовен кабинет".

Днес в късния следобед в парламента Николай Габровски ще проведе среща и с представители на "Български възход".

Политическата сила на бившия служебен премиер Стефан Янев многократно заяви позицията си за необходимостта да бъдат направени всички възможни опити за съставяне на редовно правителство.

За утре покани от Николай Габровски са отправени към останалите „Продължаваме промяната“, ДПС и "Възраждане", съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна