IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
09:40 | 17 януари 2023
Обновен: 17:49 | 18 април 2024

Холандски сайт: 14 изтребителя Су-25, танкове Т-72... от БГ за Украйна

МО: Не сме продавали бойна техника

По материала работи: Ставри Таргов
Холандски сайт: 14 изтребителя Су-25, танкове Т-72... от БГ за Украйна

Холандският сайт за анализ на отбраната Oryx публикува разбивка на военната техника, с която разполага Украйна и държавите, които са я предоставили.

Според него от България до Киев са стигнали 14 руски изтребителя Су-25, танкове Т-72, 152-милиметрови гаубици и ракетни установки. Оръжията не са дадени директно от страната ни обаче, а са закупени от държави членки на НАТО и дарени от тях.

Припомняме, че през декември месец депутатите гласуваха дали България да даде оръжие на Украйна. Гласуването бе съпроводено с много спорове, но бе прието с 148 гласа "за", 46 "против" и един въздържал се.

От Министерството на отбраната заявиха, че страната ни не е продавала или предоставяла на държави от НАТО самолети Су-25, предназначени за Украйна.
Още през май 2022 г. се появи публикация в полското издание Defense.pl, което цитира агенция NEXTA, според която 14 щурмови самолета Су-25 от "един от източноевропейските партньори" са доставени в Украйна.

В текста тогава се отбелязваше, че машините са пристигнали "на части" по суша. А агенцията твърдеше, че броят на доставените самолети съответства на размера на българския флот Су-25 и припомня, че осем от тях наскоро били модернизирани от беларуския авиационен завод в Барановичи.

Веднага след това "24 часа" потърси Министерството на отбраната за коментар, но оттам отрекоха информацията: "Щурмовите самолети СУ-25, за които се твърди, че е получила Украйна, не са от България".

В събота Великобритания обяви, че ще предостави на Киев танкове Challenger 2, които са едни от най-мощните бойни танкова на НАТО. Последваха изявления от Франция, САЩ и Германия, които също ще предоставят на Киев бойни машини, пише Bloomberg.

Докладът на Oryx е приблизителен и е възможно да включва оръжия, които са обещани, но все още не са доставени, както и такива, които са доставени, но не са регистрирани от Киев.

Ето и пълния списък с военна техника на Украйна:

Танкове

Полша, Чехия и Словения са изпратили 410 съветски танка на Украйна. Тези, които Чехия е дарила на Киев, са Т-72, като ги е закупила от България.

Великобритания обеща да достави на Киев Challenger 2. Според вестник "Сън" ще бъдат изпратени 12 танка, но от Обединеното кралство не са потвърдили бройката.

Полша обеща цяла рота от бойни танкове "Леопард 2", но само в случай, че други съюзници на НАТО поемат подобен ангажимент. САЩ и Германия все още обсъждат дали да изпратят бойни танкове на Украйна.

Бронирани бойни машини

Общо 300 бронирани бойни машини, от които 250 съветски IFV, са изпратени на Киев от бивши комунистически държави. Франция обяви миналата седмица, че ще достави колесни танкове AMX-10RC, но не уточни броя им. САЩ и Германия обещаха съответно 50 и 40 бойни машини Bradley и Marder.

Машините IFV могат да транспортират войски и са полезни в близки атаки, както и в такива срещу вражески танкове.

Бронетранспортьори (БТР)

Министерството на отбраната не е продавало и/или предоставяло на държави на НАТО самолети Су-25, предназначени за Украйна. Това заявиха от МО до медиите по повод информация в "Блумбърг", че България е продала 14 щурмови самолета съветско производство Су-25 на страни-членки на НАТО, които са ги предали на Украйна.

В статия на Майкъл Уинфри, който е начело на нидерландския аналитичен проект Oryx се посочва каква военна помощ, на каква стойност и в какво количествено изражение е получил Киев от западните си съюзници.

В раздел "авиация" се цитира и покупката на фронтовите ни самолети Су-25.

Служебният външен министър Николай Милков по-рано вчера заяви, че няма такава информация.

Коментари

Новини Варна