IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
13:40 | 22 януари 2023
Обновен: 02:44 | 21 април 2024

Медицинските хеликоптери ще струват на хазната над 160 млн. лв.

Първият трябва да бъде доставен до 1 декември, 2023 г.

По материала работи: Ставри Таргов
Медицинските хеликоптери ще струват на хазната над 160 млн. лв.

Министерство на здравеопазването получи окончателна оферта по процедурата за доставка на 6 плюс опция за още 2 медицински хеликоптера. Италианската фирма Leonardo S.p.a. – единствената фирма, която подаде оферта и с която се стигна до пряко договаряне, предлага да достави 8-те машини плюс съответното наземно оборудване и обучение за 160,5 млн. лв.

Цената надхвърля прогнозната стойност по поръчката и горницата ще бъде финансирана от националния бюджет. Първият хеликоптер трябва да бъде доставен до 1 декември, 2023 г.

Това става ясно от отворената в края на тази седмица оферта на фирмата. От разбивката става ясно, че компанията леко е намалила единичната цена на 1 хеликоптер. При първата процедура, която се провали заради надвишаване на прогнозната цена, компанията предложи 19 804 723 за един хеликоптер, сега офертата е намалена на 19 617 717 лв.

Наземното оборудване се предлага на същата цена като първоначалната оферта – 3 535 618 лв. Така общата цена на договора ще бъде по-ниска спрямо тази от първата процедура, което се изисква по закон.

Законът за обществените поръчки позволява при провалени заради надхвърлена прогнозна стойност процедури да се премине към пряко договаряне с всички участници, като финалната цена не може да надхвърля тази на най-ниската оферта, получена на предходния търг.

Така или иначе ресурсът за закупуване на машините е над наличния – 135,6 млн. лв. без ДДС – парите се осигуряват по линия на оперативна програма „Региони в растеж“ и Националния план за възстановяване и устойчивост и така ще се наложи национално съфинансиране.

Ако министерство на здравеопазването подпише успешно договор с компанията, първият медицински хеликоптер трябва да е доставен до 1 декември, 2023 г.

Наземното оборудване трябва да е налице до 1 септември. Останалите хеликоптери ще се доставят в периода 2024-2026 – по два на година.
След една неуспешна процедура оферти от две компании получи и държавното дружество „България Хели Мед сървиз“.

Фирмата иска да наеме 1 хеликоптер, с който да се лицензира като авиационен оператор и така да поеме дейността по оказване на медицинска помощ по въздуха, която може да се извършва само след лиценз. Така дружеството в бъдеще би оперирало и останалите хеликоптери, пише "Сега".

Изпълнителният директор Георги Гвоздейков тази седмица отново заяви, че фирмата е готова, подготвила е близо 3000 стр. документация по лицензирането, има наети екипажи и е готова да започне обучения. На този фон предложеното от служебното правителство закриване на фирмата с идеята тази дейност да се изпълнява от държавния авиационен оператор ще бъде голяма грешка, предупреди Гвоздейков.

Според него държавният авиационен оператор няма как да поеме дейността без законови промени.

Имаме готовност до два месеца да започнем да работим, убеден е Гвоздейков, цитиран от 24 часа.

 

Коментари

Новини Варна