IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
08:45 | 25 януари 2023
Обновен: 16:53 | 24 март 2024

48-ият парламент спира на 3-и февруари

Предсрочният вот – на 2 април

По материала работи: Ставри Таргов
48-ият парламент спира на 3-и февруари

Президентът Румен Радев избра 2 април за датата на предсрочния вот. Решението си държавният глава съобщи, след като по-рано днес проведе среща с ръководството на ЦИК.

"Ще издам указ, с който ще разпусна НС на 3 февруари и насрочвам парламентарни избори на 2 април", каза президентът.

"Отчитайки техническите предизвикателства пред ЦИК, изборите ще бъдат на първата възможна дата, в която няма да има риска за машинното гласуване, за може да бъде спазен законът, който повелява, че всеки български гражданин трябва да може да избира - да гласува с машина или с хартия", мотивира се президентът.

Той се надява в оставащото време народните представители да обърнат внимание на важните закони - антикорупционният, за контрола на главния прокурор и отаналите закони от ПВУ, които са в напреднала фаза. Радев изрази очакване още борбата с корупцията, Планът, европейската интеграция да са реален приоритет, а не само предизборни обещания.

Президентът не коментира дали ще има промени в служебния кабинет, като допълни, че ще говори с всеки един министър.

Датата на вота беше насрочена от Радев, след като преди това беше препоръчана от Централната избирателна комисия. Президентът организира срещата с ЦИК, за да е наясно с организационния процес, готовност и техническо обезпечаване на изборния процес, за да вземе решение коя е най-удобната оптимална дата за избори.

На срещата на "Дондуков" 2 от ЦИК препоръчаха това да бъде именно 2 април, като първа възможна, с аргумента, че печатницата на БНБ няма да е готова с доставката на защитената хартия за бюлетините. Така, според председателя на ЦИК Камелия Нейкова, датата 26 март е неудобна.

Същото тя обясни и пред депутатите на изслушването в пленарната зала, инициирано от ГЕРБ.

Президентът коментира и напрежението с Република Северна Македония след побоя над Християн Пендиков, секретар на културния ни клуб в Охрид и след намерението на президента Стево Пендаровски да спре достъпа на български евродепутат и още няколко български граждани.

"Сега разбирате защо толкова много се борих правата на македонските българи да бъдат защитени в конституцията на РСМ и това да бъде задължително условие за започване на начало на преговорите. Така че, РСМ не е и започнала преговорите. Тя още не е отворила вратата за стаята, където се водят тези преговори", напомни Радев в отговор на въпрос как ще реагира на това България.

По думите на президента крайно време е македонските институции не само да казват, че не са част от антибългарската кампания.

"Очаквам институциите на РСМ да докажат не само че не са част от антибългарската кампания - това вече не е достатъчно. Крайно време е те да докажат, че се борят активно срещу тази кампания.

В нашия случай - ще бъдат активирани всички европейски механизми, така че на тази антибългарска омраза и истерия да се сложи край", категоричен беше президентът Румен Радев, цитиран от dir.bg.

Коментари

Новини Варна