IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
11:20 | 26 януари 2023
Обновен: 00:08 | 24 април 2024

Съветниците на бившия премиер Петков са взели бонуси по 7 000 лв.

Сумата, която са си разпределили, е общо 118 529 лв.

По материала работи: Ставри Таргов
Съветниците на бившия премиер Петков са взели бонуси по 7 000 лв.

Съветниците на Кирил Петков, които съставляваха политическия му кабинет, докато беше министър-председател, са получили близо 7 хиляди лева бонуси за седемте месеца на миналата година, в които кабинетът на “Продължаваме промяната” бе на власт - о т 1 януари 2022 г., до 2 август.

Това личи от справка, която служебният премиер Гълъб Донев е предоставил на депутати от БСП по тяхно искане. Сумата, която са си разпределили съветниците, е общо 118 529 лв.

Според справка в Интегрираната информационна система на държавната администрация като премиер Кирил Петков е имал 17 членове на политическия си кабинет. Сред тях бяха началникът на кабинета му Лена Бориславова, проф. Радка Аргирова като здравен съветник, Весела Чернева в областта на външната политика, Яна Балникова като икономически съветник и много други.

Ако сумата се раздели поравно между всички членове на политическия кабинет на премиера Петков, се получават бонуси от 6972 лв.

В справката си Гълъб Донев е посочил и своите политически съветници, които са взели за времето от 2 август до 31 декември 2022 г. сумата е 20 741 лв.

Донев има 10 съветника в политическия си кабинет, което означава, че те са взели средно по малко над 2 хил. лв. бонуси за петте им месеца управление през миналата година.

Той е подчертал в справката, че самият премиер, вицепремиерите и министрите в неговия кабинет не са получавали средства за допълнително материално стимулиране. Освен това твърди, че в неговия кабинет като премиер няма съветници на граждански договори.

Материални стимули обаче получават членовете на кабинетите на вицепремиерите. Например членовете на кабинета на вицепремиерката по ефективно управление в правителството на четворната коалиция Калина Константинова са си разпределили 40 817 лв. за времето от януари до август 2022 г.

Това е най-голямата сума, сътрудниците на останалите вицепремиери са получили далеч по-малко: 4556 лв. за политическия кабинет на Асен Василев като вицепремиер и финансов министър и 6902 лв. за членовете на политическия кабинет на вицепремиера по климатичните промени Борислав Сандов. В справката
отсъстват другите двама вицепремиери - Корнелия Нинова и Гроздан Караджов.

Вицепремиерите в служебното правителство също са раздавали бонуси на своите сътрудници. Най-голямата сума са си разпределили сътрудниците на вицепремиера и социален министър Лазар Лазаров - 7020 лв. за времето от август до края на годината. Хората на вицето Атанас Пеканов са взели по 4328 лв., а на Иван Демерджиев - 4141 лв., пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна