IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Политика
14:30 | 22 май 2023
Обновен: 22:50 | 7 май 2024

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за общо правителство

Ще управляват на ротационен принцип

По материала работи: Ставри Таргов
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за общо правителство

ПП-ДБ ще предложат правителство, което може да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа, да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното членство на страната в ЕС, включително Шенген и еврозоната, да реализира цялостна съдебна реформа. Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца с подкрепата на първата политическа сила в парламента.

В първите 9 месеца предложението е министър-председател да е Николай Денков, а вицепремиер и министър на външните работи да е Мария Габриел. За следващите 9 месеца - премиер да е Мария Габриел, а Денков да поеме фунциите на вицепремиер.

Това каза акад. Николай Денков на съвместен брифинг с Мария Габриел.

"Ясно е, че ситуацията е изключително трудна, след 5 поредни избора и в настоящето НС имаме затруднения да съставим редовен кабинет, което създава опасност да отидем на шести поредни избори без ясен резултат. Ясно е, че трябва да се търси друго решение", каза Денков.

"Трудно е да се реализира първия мандат с подкрепа от 121 депутати, предложихме на ГЕРБ-СДС да стъпим на законодателната и управленската програма и на състава, който след това може да бъде прецизиран.

Търсим парламентарна подкрепа от ГЕРБ-СДС имаме вицепремиер, който се предлага да се включи, а след това и премиер на ротационен принцип.

Мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно, тя е човекът, който може да помогне за реализиране на приоритетите в нашата управленска програма", каза още той.

Мария Габриел трябва да върне днес в 15:00 часа първия мандат на президента, очаква се да представи и състав и структурата на кабинет, с първия мандат. До момента имена на министри не са съобщавани.

Очакваше се сред тях да има и експерти от ДПС и "Има такъв народ", но снощи, малко преди полунощ, лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че няма да подкрепят кабинета на ГЕРБ, съобщава БНТ.

Коментари

БЪЛГАРИН ( преди 11 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна