IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
13:40 | 5 юли 2023
Обновен: 19:36 | 27 април 2024

Бойко Борисов се отказва от депутатския си имунитет

Това съобщи самият той в специално изявление в кулоарите на парламента

По материала работи: Ставри Таргов
Бойко Борисов се отказва от депутатския си имунитет

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отказва от депутатския си имунитет. Това съобщи самият той в специално изявление в кулоарите на парламента. Решението си е взел след разговор с парламентарната група на ГЕРБ.

В България, ако някой не ми спомене името, той се оказва незначим. Тук виждам, че и нашите некоалиционни партньори, и нашата неопозиция, защото напомням как Корнелия Нинова от трибуната на НС ме призова да ги събера и да направя правителство.

Множество сигнали на служебното правителство срещу Нинова стоят на трупчета. Явно затова тя се опитва да се възползва и върши някаква друга чужда задача, обясни Борисов.

Все пак аз съм Бойко Борисов. Ще си дам имунитета, въпреки толкова очевидното направено от тогавашния главен прокурор срещу мен. Но аз вярвам и на българския съд, и на българската прокуратурата.

Няма да бъда жертва на шантаж и изнудване, за да си прокарват и едните, и другите решенията, заяви Борисов.

Имунитетът на лидера на ГЕРБ бе поискан на 2 юни от вече бившия главен прокурор Иван Гешев. Тогава той внесе в Народното събрание искане за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ във връзка с досъдебно производство по "Барселонагейт".

Тогава обаче Борисов отказа да си даде имунитета. "Аз две години бях без имунитет. Категорично няма да си го дам доброволно сега, защото трябва да си сляп, за да не видиш какво се случва в момента", каза тогава лидерът на ГЕРБ. И обясни, че прокуратурата се е задействала, за да няма правителство.

След това депутатите създадоха специална комисия в парламента, която да обсъжда дали да бъдат свалени имунитетите на Бойко Борисов и Даниел Александров от ГЕРБ, Кирил Петков от ПП-ДБ и Димитър Аврамов от ДПС. Впоследствие Петков сам се отказа от имунитет.

А вчера комисията заработи с фалстарт, след като не събра кворум, пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна