IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
17:13 | 13 септември 2015
Обновен: 18:20 | 19 април 2024

Борисов разрешил прелитането на руския самолет с дипломати

"Москва да не експериментира с приятелските ни чувства"

По материала работи: Юлиян Атанасов
Борисов разрешил прелитането на руския самолет с дипломати


 

Премиерът Бойко Борисов обяви, че той е дал разрешение за прелитане на руския самолет, в който според Москва е имало руски дипломати, пътуващи за Сирия, пише dnes.bg. Както вече стана известно, товарната машина "Ил-62" е прелетяла над страната ни на 7 септември. Борисов обясни, че в този случай е дал съгласие, за да се избегне неблагоприятно развитие на ситуацията.
Как да постъпя в този момент? Дали да изпълня това, което имаме като поет ангажимент с ясното съзнание, че на другия ден трябва да събираме останки от хора и самолети по Черно море. Това не мога да го допусна. Тогава разпоредих, ако се наложи да ги пропуснем. И с ясното съзнание, че не изпълняваме този свой ангажимент, но ми се видя по-лесно след това с натовските партньори да се разбера, отколкото да идват и да изкарват с ковчези пилоти, заяви той, цитиран от БНР.
Борисов вижда провокация в руското искане за прелитане на военни самолети над България на път към Сирия.
"Истински се надяваме в Москва да не си експериментират с нашите приятелски чувства, на целия народ към тях. Не бива да бъдем провокирани, защото не е добър пример за добросъседство и приятелство.“
Премиерът отправи призив за толерантно отношение към бежанците: Жени, мъже, деца бягат от ятагана. И ние сме бягали преди няколко века, но нас са ни приемали тогава. Нека бъдеме по-толерантни. България се справя в момента добре. Пази границата и пазим границата от трафикантите, пазим границата от нелегалните емигранти. Имаме пунктове, където те могат да минат, да се регистрират и съответно да си пазим и националната сигурност. И вярвайте ми, в следващите десетилетия това ще ни се върне. "Хвърляй назад доброто, ще го намериш един ден напред".

Коментари

Новини Варна