IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
11:29 | 22 март 2014
Обновен: 18:22 | 19 април 2024

Не сме налагали вето върху санкциите срещу Русия

Не сме налагали вето върху санкциите срещу Русия

По материала работи: Златина Добрева
Не сме налагали вето върху санкциите срещу Русия

„Имаме действия на Русия, които нарушават териториалната цялост и независимостта на Украйна, това е една позиция, която беше изразена, подкрепена, заявена в рамките на различните международни форуми и на министри, в които участва България, в Европейския съюз и в НАТО", обясни министър Ангел Найденов пред Дарик радио.
„Не могат да се признаят резултати, които са в нарушение както на законодателството на Украйна, така и на международните норми. Още повече, че в случая имаме договорености от 1994 година – тогава, когато се взема решението за отказ на Украйна от ядрените бойни глави и тяхното връщане на Русия. Тогава имаме международно признати граници, с гаранции включително и от Русия“, допълни той и подчерта, че няма как да се разграничи от една обща позиция, подкрепена и от министър-председателя.
България до момента не е наложила вето върху санкциите срещу Русия, ние сме подкрепили политическите санкции, каза министър Найденов. Друг е въпросът за търговско-икономическите санкции, там трябва да търсим някакви компенсации. Затова трябва да направим оценка на въздействието и да представим нашата позиция, подчерта той. Ангел Найденов посочи, че не може да се съгласи с президента, че тези санкции нямали значение , защото били дребни сметки. Няма дребни сметки тогава, когато могат да бъдат идентифицирани поне 10 области, в които може да се види негативното отражение на реципрочни действия от страна на Русия по отношение на България. Аз няма да влизам сега в коментар на тези области, нито на последиците от реципрочните действия, но е очевидно, че няма как да не направиш такава оценка и аз съм убеден, че подобни анализи ще присъстват на заседанието на Консултативния съвет.
Найденов заяви, че с Русия имаме и военно-техническото партньорство, а именно поддържането на нашите изтребители, както и партньорство по военно-ремонтните заводи, които са пригодени да работят и да ремонтират руска техника.
Това, което правим в момента, е да изпратим предложение за закупуване на нов тип боен самолет. Става дума за 8 самолета, плюс един за учебни цели. Имаме две опции – едната е да продължим с поддържането и модернизация на руските изтребители Миг 29 – това е много скъпо усилие. Втората опция е да заделяме средства за поддържане на тези, но да стартираме процедурата за нов тип боен самолет, каза още министърът.
„Подкрепили сме съюзниците. Друг е въпросът за икономическите санкции - какво ще е отражението им върху българските интереси. Трябва да се направи оценка на въздействието и да представим нашата позиция.
На въпрос дали България трябва да бъде включена в изгражданият от НАТО противоръкетен щит, министър Найденов отговори, че България е включена, но на наша територия не се предвижда разполагане на компоненти на този противоръкетен щит. Той допълни, че са налице първите ракети-прихващачи в Черно море, но те не са позиционирани на българска територия. Министър Найденов поясни, че това не означава, че сме незащитени.
Относно изграждането на оградата на българо-турската граница, министърът заяви, че забавянето не е заради действията на Министерството на отбраната и Сухопътни воиски. „ Ние стартирахме реално работа по подготовката на това съоражение, реално в края на януари”, отбеляза Найденов. Той обясни, че не са констатирани сериозни нарушения от страна на проектанта. Като слабости министърът посочи маркетинговото проучване, което макар, че не е елемент на тази процедура, съгласно Закона за обществените поръчки е проведено от Сухопътни войски по начин, който създава съмнения.
„Основният проблем, който аз лично виждам и който се констатира е, че в рамките на това проучване не са проучени цените и макар, че не се изисква подобно проучване щом то се включва в процедурата следва да изяснява, а не да създава нови въпроси каквато е ситуацията около проучването направено от комисията назначена със заповед на командира на Сухопътни войски”, каза той. Министърът обясни, че в  процеса на договаряне се открива още една слабост. „Тя може да бъде определена като формално нарушение, но все пак слабост в процедурата на договарянето. Договаряне на количества материали по-големи от предвидените без да са писмено съгласувани с проектанта.”
Министър Найденов заяви, че санкции ще бъдат наложени. „Отговорността за избор и приемане на конкретен вариант от предложените 5 варианта е на Главна дирекция „Гранична полиция” и е в съответствие с тяхната преценка за защита на границата, за възпрепятстване на нелегалното преминаване, и за изпълнение на техните функции. Затова не можем и не следва да отговаряме ние от Министерството на отбраната защо е избран сложен вариант, по трудно изпълним”, коментира той.

Коментари

Новини Варна