IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
09:00 | 11 юни 2014
Обновен: 14:55 | 24 март 2024

Борисов: Ще обявим конкурси за газ и нефт в Черно море, като се върнем на власт

Борисов: Ще обявим конкурси за газ и нефт в Черно море, като се върнем на власт

По материала работи: Златина Добрева
Бойко Борисов

Когато правителството на ГЕРБ се върне на власт в България, веднага ще обявим прозрачни конкурси за находищата на природен газ и нефт в Черно море. Това е огромна възможност и за американските компании за инвестиции и бизнес. Това е заявил председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на кръгла маса на тема "Енергийната сигурност", проведена в Търговската камара на САЩ във Вашингтон.
Пред американския бизнес Борисов, цитиран в съобщение на пресцентъра на ГЕРБ , е обяснил, че по време на управлението на правителството на ГЕРБ след конкурс консорциум от три европейски компании е спечелил концесията върху находището на природен газ "Хан Аспарух" в Черно море и до няколко години там вече ще се добива газ.
"За съжаление, след като дойдоха на власт, от една страна българските комунисти замразиха всички тези възможности за инвестиции и от друга - лишиха държавата ни и Европейския съюз от възможността да добиваме евтини суровини и бяхме принудени да продължим да купуваме скъпия руски газ. Но когато Европейската комисия осъзна какво правят комунистите, спря европейските фондове за България и днес нашето правителство се срина окончателно. И когато ГЕРБ се върне на власт, ние веднага ще обявим прозрачни конкурси за тези находища и ви приканвам да участвате в тях", е казал още Борисов, цитиран в съобщението.
Председателят на ГЕРБ информира американските инвеститори, че при наличието на подобни ресурси в България могат да бъдат изградени и парогазови централи за производство на електрическа енергия, защото страната ни разполага с електропреносна мрежа за износ на ток както в региона, така и в цяла Югоизточна Европа, се допълва в съобщението.
Пред американския бизнес Борисов е подкрепил официално още веднъж идеята за създаване на общ Европейски енергиен съюз.
"Полският премиер Доналд Туск има пълната ми подкрепа в Европейския съвет за общ Европейски енергиен съюз. Убеден съм, че след кризата в Украйна, Европейският съюз е разбрал, че когато сме единни, сме много по-силни и например много по-лесно и ефективно председателят на ЕК ще може да преговаря с Русия за цената на газа, отколкото всеки отделен премиер. Освен това след формирането на общ съюз, например ЕС и САЩ могат да преговарят и за доставките на втечнен газ от Америка в зависимост от нуждите на европейския пазар. Чрез публично-частно партньорство на европейски пристанища могат да се изградят и терминали за доставка на втечнен газ.
Това също са огромни възможности за инвестиции, но преди всичко е и възможност за диверсификация на българската и европейската енергийни система", коментирал още Борисов, пише днес.бг.
Председателят на ГЕРБ припомнил, че за разлика от всички останали партии в България „ние не е нужно да доказваме на САЩ колко надежден партньор сме“.
Борисов подчертал също така, че възможностите за инвестиции в България не се изчерпват със сферата на енергетиката и дал за пример туризма, строителството, селското стопанство и други.

Коментари

Новини Варна