IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
08:51 | 7 август 2014
Обновен: 16:56 | 11 февруари 2024

Връщането на доверието в институциите - първа цел на кабинета

Връщането на доверието в институциите - първа цел на кабинета

По материала работи: Златина Добрева
Новите министри дават по 300 лв. за пострадалите от потопите

Възвръщането на доверието към институциите, което се крепи на прозрачност и морал, е необходимата първа стъпка за преодоляване на тежката ситуация, в която се намира страната ни. Това се посочва в приоритетите и задачите на служебното правителство, публикувани на сайта на Министерския съвет.
„Служебното правителство ще осъществи прехода към 43-о Народно събрание в един труден за нацията момент. Като първа стъпка за преодоляване на тежката ситуация е необходимо връщането на доверието в институциите, чиято легитимност се крепи на прозрачност и морал“, пише в документа.
Като основни принципи в работата на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки са посочени утвърждаването на върховенството на закона и взаимодействието с гражданското общество.
В документа се отбелязва, че само прозрачността и отчетността на институциите ще гарантират доверието на гражданите и на икономическите субекти в страната, както и че ще осигурят плавен преход към редовно управление след произвеждането на свободни и честни избори.
Даването на импулс на неотложните за страната реформи също е заложено като приоритет на кабинета.
Служебните министри си поставят за цел задълбочаването на диалога с европейските партньори във връзка с управлението на оперативните програми в страната в настоящия и в следващия програмен период до 2020 г.
Приоритетите и задачите на служебното правителство са очертани в шест направления, като първото от тях е произвеждането на изборите за 43-о Народно събрание.
Сред икономическите мерки се откроява изготвянето на анализ на изпълнението на бюджета за 2014 г. към 31 юли и на факторите, определящи неизпълнението на приходната част и анализ на необходимостта от допълнителни средства за провеждане на определени разходни политики, в това число за усвояване на европейските фондове.
Предвиждат се и проверки на всички министерства и други разпоредители с държавни средства, посочва dnes.bg.
Приоритет на служебното правителство е и извършването на всички социални плащания в установените срокове, както и смекчаване на проблема с високата безработица чрез активна политика на пазара на труда и надграждане на мерките за заетост на младежите, дългосрочно безработните и хората с увреждания.

Коментари

Новини Варна