IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна -1°
Политика
17:51 | 11 август 2014
Обновен: 09:41 | 7 февруари 2023

Георги Близнашки назначи първите заместник-министри

Георги Близнашки назначи първите заместник-министри

По материала работи: Юлиян Атанасов
Близнашки: Нямаме намерение да разгромим предходните управляващи!


Служебният министър-председател Георги Близнашки издаде заповеди за назначаването на първите заместник-министри, съобщи Дарик. Единствено правосъдният министър Христо Иванов остава засега без заместници заради атаки срещу издигнатите от него номинации. През деня стана ясно още, че премиерът в служебния кабинет ще поеме координацията от страна на централната администрация на изборния процес в подкрепа на дейността на Централната избирателна комисия. В петък президентът Росен Плевнелиев назначи за служебен министър за организацията на изборния процес Красимира Медарова. Срещу това назначение веднага се обявиха от „Протестна мрежа" и от Реформаторския блок. Два дни по-късно Медарова се отказа от поста си.
С най-много заместник-министри е вицепремиерът Екатерина Захариева.
Радослав Русев, Ангел Петров и Йорданка Чобанова попълват екипа на Министерството на регионалното развитие.
Ангел Петров беше заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство с премиер Марин Райков. Той е строителен инженер от ВИАС, завършил е и икономиката на строителството във ВИНС - Варна.
Йорданка Чобанова в момента е съветник на Президента на Република България и лектор в Техническия университет в София. Тя е бакалавър по финанси от Икономическия университет във Варна, магистър по политически науки от Централноевропейския университет в Будапеща и е защитила дисертационен труд за придобиване на докторска степен от Европейския университет във Флоренция.
Радослав Русев е мениджър с богат опит във ВиК-сектора - работил е в „Софийска вода" АД и „ВиК-Добрич". В момента е старши съветник „Води и околна среда" в New EuropeCorporate Advisory.
Заместник-министърът на инвестиционното проектиране Георги Савов е дипломиран архитект от УАСГ. От 1994 г. до момента е бил управител на две дружества в областта на архитектурното проектиране и проектовия мениджмънт.
Магистър-фармацевт Лидия Нейчева става зам. здравен министър. В служебното правителство с премиер Марин Райков беше заместник-министър на здравеопазването с ресор „Лекарства и медицински изделия" и „Обществени поръчки“.
Почти цялата трудова биография на новия заместник-министър на финансите Теменужка Петкова е свързана с Агенцията за държавна финансова инспекция, където е работила като държавен вътрешен одитор, началник отдел, директор на дирекция, а от август 2010 г. до юни 2013 г. - и като директор на АДФИ. Магистър е по „Финанси и контрол" от УНСС.
В екипа на министъра на вътрешните работи влизат Филип Гунев, Андрей Янкулов и Кирил Хаджихристев.
Филип Гунев беше заместник-министър на вътрешните работи в предишното служебно правителство. Той е магистър по социална антропология от Лондонския икономически институт (ЛИИ) и по международни отношения от Колумбийския университет, САЩ, доктор по социология от ЛИИ.
Андрей Янкулов е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски" и до момента е прокурор в Софийска районна прокуратура. Бившият директор на ОДМВР – Смолян Кирил Хаджихристев сега е експерт към дирекция „Сигурност" на „Банка ДСК". Той е завършил ВНВУ „В. Левски" във Велико Търново.
Доц. Десислава Йосифова и Павел Анастасов ще бъдат заместник-министри на отбраната.
Доц. Йосифова е завършила УНСС. В момента е ръководител на катедра „Счетоводство и контрол" във Висшето училище по застраховане и финанси в София, преподава и във ВТУ „Тодор Каблешков".
До назначаването си за заместник-министър Павел Анастасов ръководи звеното за стратегически политики, анализи и прогнози в Администрацията на Президента на Република България. В периода 2008-2009 г. е бил експерт в дирекция „Политика за сигурност и отбрана" в Министерството на отбраната. Бакалавър по политология от СУ „Св. Климент Охридски" и магистър по Централно- и Източноевропейски изследвания от Лондонския университетски колеж.
Катя Тодорова става заместник-министър на външните работи. Тя е заемала този пост и в периода 2002-2005 г. Дипломат от кариерата, в момента Катя Тодорова е посланик със специално поръчение в дирекция „Права на човека" - МВнР.
За заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е назначен Камен Спасов. Той е дипломиран инженер по автоматизация на производството от ХТМУ - София, където е защитил и докторантура, международен магистър по бизнес администрация от Бизнес училището към Университета на Южна Каролина, САЩ, и Стопанския университет във Виена. По-голямата част от трудовия му стаж е в областта на електронното правителство, оперативната съвместимост и информационната сигурност. В момента е доцент във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски".
Заместник-министри на земеделието и храните стават бившият председател на Селскостопанската академия и настоящ ръководител на катедра „Лесовъдство" в Лесотехническия университет доц. Георги Костов, както и Марина Бракалова.
Бракалова е завършила международни отношения в СУ „Св. Климент Охридски". Има над 13-годишен опит на общинско и на национално ниво като мениджър, консултант, обучител, оценител и фасилитатор по проекти и програми на Фондация за общностно развитие ФОРА, Американския Червен кръст, UNDP, USAID, в рамките на Програмата за развитие на селските райони. Последната заемана от нея длъжност е експерт в Контактното звено на Европейската селска мрежа за подпомагане изпълнението на програмите за развитие на селските райони.
Като заместник-министър в МТСП влиза заместник-министърът на образованието, младежта и науката в периода 2010-2013 г. Петя Евтимова. Тя е юрист по образование и почти цялата й трудова кариера преминава на различни експертни и ръководни длъжности в МОН. Последно, до края на м. юни т. г., е била сътрудник на член на Европейския парламент.
Междувременно стана ясно, че правосъдният министър в служебния кабинет Христо Иванов остава засега без заместници заради атаки срещу издигнатите от него номинации. „Тези атаки, няма защо да крием, плашат хората", коментира Иванов преди заседанието на Висшия съдебен съвет. И добави, че "остава да стърчи като гръмоотовод". Съдебните кадровици трябваше да освободят съдиите Петко Петков и Аглика Адамова. Процедурите им обаче не бяха вкарани в дневния ред на извънредното заседание, защото кандидатурите им не били подготвени.
Министър-председателят Георги Близнашки ще поеме координацията от страна на централната администрация на изборния процес в подкрепа на дейността на Централната избирателна комисия. Това е обявил премиерът в интервю за БНТ. В петък президентът Росен Плевнелиев назначи за служебен министър за организацията на изборния процес Красимира Медарова. Срещу това назначение веднага се обявиха от „Протестна мрежа" и от Реформаторския блок. Два дни по-късно Медарова се отказа от поста си, именно заради публичния отзвук от нейното назначаване.

Коментари

Новини Варна