IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
19:02 | 13 октомври 2014
Обновен: 05:05 | 24 април 2024

Гражданският борд обсъди промени в изборното законодателство

Гражданският борд обсъди промени в изборното законодателство

По материала работи: Юлиян Атанасов
При чести избори чиновниците не работели


Проект на Меморандум с препоръки за усъвършенстване на изборното законодателство за гарантиране на честни и прозрачни избори е обсъдил Гражданският борд за свободни и прозрачни избори на заключителното си заседание в Министерския съвет (МС), съобщава пресслужбата на кабинета, цитирана от dnes.bg.
Съветникът на министър-председателя по изборните въпроси проф. Емилия Друмева е подчертала, че меморандумът обобщава теми и въпроси, които Бордът е разгледал в рамките на заседанията си, и неговият финален вариант ще бъде подготвен в едноседмичен срок. Проф. Друмева е отбелязала, че днешното заседание на Гражданския борд е последното след провелите се избори, но е уточнила, че продължава да работи Общественият съвет, който е постоянен консултативен орган към Централната избирателна комисия.
Електронното гласуване по интернет има силна перспектива, особено по отношение на вота в чужбина, е коментирала проф. Емилия Друмева. Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев е отчел, че са получени общо 877 сигнала за изборни нарушения, по-голямата част от които са дошли в изборния ден или няколко дни преди това. Образувани са около 70 досъдебни производства. Филип Гунев е обяснил, че е била разработена методология и са били определени най-рисковите областни дирекции по отношение на търговия с гласове, където са били съсредоточени усилията.
Предварителен анализ на МВР сочи, че на места има спад с около 30 на сто на броя на търгуваните гласове спрямо тези на предходните избори, се посочва в съобщението. Представителят на Върховната касационна прокуратура Емилия Пенева е отбелязала, че прокуратурата си е поставила за цел разглеждането на всеки сигнал, свързан с нарушение или с евентуални престъпления в изборния процес. Пенева е отбелязала и ефективната координация между дейността на прокуратурата, МВР и ДАНС.
Изборният кодекс предоставя достатъчно права на наблюдателите. Броят на регистрираните от една неправителствена организация обаче не може да надвишава броя на избирателните секции в страната и извън нея, са пояснили в отговор на въпрос от Централната избирателна комисия. "Няма искане от чужбина за наблюдател, което Министерството на външните работи да не е придвижило", категорична е била зам.-министърът на външните работи Катя Тодорова.
Всички представители на МВнР, командировани като членове на секционни комисии за вота зад граница, са преминали предварително обучение, е станало известно още на заключителното заседание на Гражданския борд, посочват от пресслужбата на МС.

Коментари

Новини Варна