IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
11:55 | 14 ноември 2015
Обновен: 14:53 | 28 март 2024

Бабикян: Крещяща е нуждата от фигури като Кол, Митеран и Тачър

Арман Бабикян, политически анализатор

По материала работи: Юлиян Атанасов
Бабикян: Крещяща е нуждата от фигури като Кол, Митеран и Тачър

Коментар на Арман Бабикян, политически анализатор на събитията в Париж от 13 ноември 2015-атаките на седем места, отнели живота на над 120 души. Коментарът е за bgonair.bg.С.Г.: Атентатите в Париж снощи и последвалото затваряне на граници и въвеждане на извънредно положение предизвикаха остри реакции, опасно близки до границата, която би ни превърнала също в сляпо мразещи "другите". Как ще коментирате:

 

Арман Бабикян: „Проблемът е в много отдавна отлаган въпрос, че икономически свръхмощният Европейски съюз е политически и военно нов, неясен и незрял като управление елит. Субектът ЕС на практика е икономически гигант и военнополитическо джудже.

 

Императивните тенденции пред тези десетилетия надделяваха за сметка на способността на съюза да води обща политика по сигурността, обща външна политика и да има обща отбранителна доктрина, която не влиза в противоречие с НАТО.

 

Факт е, че европейските страни дори в периода на Студената война отделяха прекалено скромна част от бюджетите си за общия бюджет на НАТО, за разлика от САЩ.

 

Днес сме на прага на голям риск, който надскача трагедията, случила се в Париж. И този огромен риск, пред който се изправя Европа дори не е свързан с контрола по границите, с риска омразата на верска основа да надделее сред по-широки слоеве от населението и да започне да диктува политическия ред на цивилизована Европа

 

Терористите ще са постигнали целта си тогава, когато превърнат Европа в огледален образ на Ислямска държава с обратен знак.

 

Тук са големите рискове. Именно по тази причина е важно да има силно европейско лидерство на политическо ниво, а не елементарно и бюрократично търсене на консенсус.

 

Крещяща е нуждата от фигури като Хелмут Кол, Франсоа Митеран, Маргарет Тачър. Политиците от онова поколение знаеха как да се справят с катаклизми.

 

Както вътрешнополитически така и външно политически.

 

Процесът ще добие завършен вид, ако бъде направляван умно, след края на предстоящите президентски избори в САЩ.

 

За съжаление перспективата не е много близка. Но тези, които смятат, че за две-три седмици с унищожителна мощ трябва да бъде изтрита ИД, не са реалисти".

 

В новинарските блокове по телевизия Bulgaria ON AIR от 12.30, 14.00 и 17.30 следим развитието на събитията след атентатите в Париж. Очаквайте и  коментари по темата.

Коментари

Новини Варна