IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
20:28 | 1 януари 2016
Обновен: 09:23 | 18 май 2024

С драстично увеличени местни данъци посрещнаха годината сливналии

Данък сгради става двойно по-голям

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БГНЕС

Жителите на Сливен посрещнаха новата 2016-а година с драстично увеличени местни данъци, защото на последната си декемврийска сесия  Общинският съвет гласува предложението на кмета Стефан Радев за промяна в Наредбата за местните данъци, въпреки протестите на граждански, бизнес сдружения и партии.

Въпреки гражданския протест, Общинският съвет гласува данък сгради да бъде увеличен двойно от 1,9 на 3,2 на 1000, а данък МПС беше вдигнат с 15 на сто. Това стана с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, движението "Обединени региони" на Йордан Лечков и "Движение 21".

Против се обявиха съветниците от БСП, Движение "Свети Георги Победоносец" и депутати от НФСБ, а непопулярната мярка е само една стъпка от програмата за стабилизиране финансите на Общината.

Такса "смет" остава същата, но не за дълго, защото през 2016-а местната власт подготвя мащабна реформа за по-справедливо разпределение на такса "битови отпадъци" между гражданите и фирмите, селата и града.

Според кмета след увеличаването на такса "смет" може да се намали имотният данък, за да не стане непосилна за сливенци данъчната тежест. Ще се вземе под внимание и предложението общинските финанси да се подобрят с повишена данъчна събираемост, както и с ревизиране на договори, приходи от паркинги и гаражи, а също и оптимизиране на администрация и общински фирми, съощава БНР.

Черно море

Коментари

Новини Варна