IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
16:06 | 20 февруари 2016
Обновен: 05:16 | 24 април 2024

Украйна почита жертвите на Евромайдана

Над 2000 души се събраха в Киев в памет на загиналите по време на проевропейските демонстрации

По материала работи: Борис Проданов
Украйна почита жертвите на Евромайдана

Украйна днес отбелязва втората годишнина от събитията на Майдана. Повече от 2000 души се събраха, за да почетат жертвите на насилието.

 

Вече втора година, на 20 февруари, Украйна почита „Героите на Небесната стотица“. Това е името, дадено на 106-имата, които загубиха живота си при сблъсъци с полицията в антиправителствения бунт през зимата на 2013-2014 г.

 

Президентът на страната и неговата съпруга се включиха във възпоменателната церемония, пише вестник „Киев поуст“.

 

Свещи и цветя красят ключови места на Площада на Независимостта, където се провеждаха антиправителствените протести преди две години. Хората слагат цветя и се покланят пред кръста на Алеята на героите на Небесната стотица.

 

Заради предвидените шествия и мероприятия, редица улици на столицата Киев са затворени за движение на превозни средства.

 

В същото време пред Октомврийския дворец активисти и участници във военната операция в източната част на Украйна изразяват недоволството си от действията на властите и ситуацията в страната, както и от факта, че след проевропейските протести много патриоти и участници в операцията са били пратени в затвора.

 

fakti.bg

Коментари

Новини Варна