IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
10:21 | 24 февруари 2016
Обновен: 05:16 | 24 април 2024

Патриотите искат промени в НК за жестоките убийства

Целта е да отпадне възможността за съкратено съдебно следствие

По материала работи: Деян Михайлов
Патриотите искат промени в НК за жестоките убийства

Депутатите от Патриотичния фронт внесоха поправка в Наказателния кодекс, за да не се повтаря случаят с убиеца на студентката Вероника Здравкова във Велико Търново - Илиян Здравков.

Гневът на патриотите е предизвикан от факта, че съдът постави той да лежи зад решетките 30 години, въпреки че е убиел Вероника по особено жесток начин, за което в Наказателния кодекс се предвижда доживотен затвор.

Рецидивистът Илиян, който има вече влезли в сила шест ефективни присъди, една от които за убийство, и пребивавал в затвора повече от 15 години, обаче се призна за виновен по делото за смъртта на Вероника, то беше разгледано по бързата процедура и присъдата му беше намалена с 1/3.

Заради това от ПФ искат да отпадне възможността за съкратено съдебно следствие при случай на умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда.

Предвиденото наказание сега за тези случаи е доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна, но пък има и възможност присъдата да бъде намалена, ако престъпникът си признае вината.

Според патриотите на фона на обстоятелство, че доверието в съдебната система е ниско и е породено от усещането за безнаказаност, с даването на възможност за отмяна на най-тежките присъди, се създава сериозен проблем, свързан с борбата срещу тежките престъпления.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна