IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
15:21 | 7 март 2016
Обновен: 07:16 | 12 май 2024

ГЕРБ пак води на БСП, този път с 21 на 10%

Българинът има вяра в армията, но не и в МВР

По материала работи: Деян Михайлов
ГЕРБ пак води на БСП, този път с 21 на 10%

През февруари, един от последните месеци на относително спокойствие на политическата сцена преди президентските избори, проучване на Алфа рисърч отчита, че ГЕРБ остава първа политически сила със сериозна преднина пред основния си опонент - БСП. 

Въпреки това социолозите отчитат, че ГЕРБ губи 3% в сравнение с ноември и в края на февруари е имала доверието на 21.3% от избирателите.

С 10.4% БСП поддържа двойната дистанция от него.

ДПС обаче губи своите избиратели и отбелязва спад от 6.8% на 4.9%. Отливът съответства на разколебаността на традиционния му електорат след появилите се съобщения за забрана на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на неговия депутат Делян Пеевски да влизат в Турция.

Реформаторският блок също бележи лек отлив - до 5.9%, но като цяло запазва устойчивост, въпреки излизането на ДСБ в опозиция.

При едни хипотетични избори Патриотичният фронт и АБВ биха запазили сегашното си представителство. "Атака" е на ръба, посочват от Алфа рисърч.

Социолозите отчитат, че доверието в кабинета намалява от 24% в края на 2015 г. до 20% в началото на март. Лек ръст бележи и критичността към работата на кабинета – от 42% до 46%.

Анализаторите смятат, че доскоро консолидирани в подкрепата си за кабинета, сега симпатизантите на партиите от управляващото мнозинство са значително по-разколебани.

Най-устойчиви в доверието си остават привържениците на ГЕРБ - 43% положителни, сред избирателите на Реформаторския блок то спада до 30% одобрение , а сред тези на ПФ и АБВ критичните оценки достигат до 60%, при доверие ненадхвърлящо 15%.

Острата политическа конфронтация по редица теми, персоналните атаки и смените на министри се отразяват и в личния рейтинг на премиера и членовете на кабинета. Одобрението за Бойко Борисов спада от 38% до 33%, а неодобрението нараства от 30% до 35%.

Подобна е тенденцията в оценката за работата на министрите.

Традиционно в челото на класацията за най-добре справящи с работата си са регионалният министър Лиляна Павлова (32.6% успешно срещу 7.6% неуспешно), министърът по еврофондовете Томислав Дончев (19.4 успешно, срещу 3.5% неуспешно) и социалният министър Ивайло Калфин (23.8% успешно срещу 8.4% неуспешно).

С аналогично равнище на положителни оценки е и здравният министър Петър Москов (17.1%), но вотът на недоверие и персоналните атаки срещу него генерират ръст в критиката към дейността му (24.5%), отбелязват социолозите.

Липсата на видимо подобрение в традиционни икономически отрасли, придружено с увеличаване на данъчната тежест, увеличава неодобрението към  министрите на икономиката Божисар Лукарски, на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова.

Блокирането на реформата в МВР и съдебната система, поставя министрите на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на правосъдието Екатерина Захариева сред най-критикуваните членове на кабинета.

Президентът Росен Плевнелиев също губи доверие до 25% подкрепа срещу 37% неодобрение.

Положителните оценки за дейността на парламента спадат под критичната граница от 10 на сто – 9%, срещу 55% отрицателни.

Сред силовите органи - армия и полиция - армията остава един от малкото с положителен баланс. 28% от българските граждани имат положително отношение към нея, срещу 24% отрицателно и 48% - неутрално.

Одобрението за МВР и полиция е в границите на 18%, срещу 43% - 49% неодобрение.

Критично ниско продължава да е доверието в институциите на съдебната власт: прокуратура – 6%, срещу 65% недоверие; съд – 8% срещу 63% недоверие. Главният прокурор Сотир Цацаров запазва 11 на сто одобрение, но отрицателните оценки нарастват до 49%.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна