IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
14:21 | 8 май 2016
Обновен: 19:33 | 19 април 2024

Валери Симеонов се обяви против ветото на държавния глава за Изборния кодекс

Търси подкрепа от ДПС

По материала работи: Слав Велев
Валери Симеонов се обяви против ветото на държавния глава за Изборния кодекс

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов разкритикува остро намерението на президента Росен Плевнелиев да наложи вето на промените в Изборния кодекс. Според председателя на ПГ на ПФ държавният глава "се нуждае от подкрепата на ДПС и с ветото върху текстове от променения Изборен кодекс той си я гарантира".

"Няма никакво ограничаване на правата на българите по света да гласуват. В някой страни като Австралия и Канада, например, броят на избирателните секции дори се увеличава. По-малко секции ще има само в Турция – 6-7 вместо досегашните 136", обясни Валери Симеонов пред Нова тв.

Той бе категоричен, че неговата партия и съмишлениците им няма да подкрепят ветото, защото тяхна основна цел било "ограничаването на вота от Турция, защото той не е в интерес на България".

Както Dnes.bg съобщи, преди ден президентът Плевнелиев обяви, че ще върне за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Изборния кодекс. Според държавния глава това ще даде на народните представители възможност да създадат по-добри правила за упражняване на изборните права на гражданите.

Според него Изборният кодекс следва да гарантира честността на изборите както в страната, така и в чужбина, но не и ако са за сметка на неравното третиране на българските граждани в чужбина.

Според държавния глава опитът да се преборят лошите изборни практики, не трябва да създава национално разединение.

От ВМРО веднага реагираха остро на намерението на държавния глава. Според тях наложеното вето е безотговорно, неприемливо и застрашава българската национална сигурност.

Заради създалата се ситуация премиерът Бойко Борисов ще събере ПГ на ГЕРБ във вторник. В профила си в социалната мрежа Facebook Борисов написа коментар по повод наложеното вето от държавния глава Росен Плевнелиев.

"Политическа Партия ГЕРБ е поставена в изключително сложна ситуация и то за нещо, което ние сме инициирали още в първия ни мандат, а именно за първи път заложихме облекчена форма на подаване на заявления от българите в чужбина – електронно, дистанционно по интернет, с цел да се даде възможност на повече наши сънародници да гласуват", написа Борисов.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна