IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
12:11 | 19 май 2016
Обновен: 01:14 | 22 април 2024

Ветото върху ИК – подготовка за президентски вот ли е?

Коментар на представители на РБ, БСП и ВМРО пред Bulgaria ON AIR

По материала работи: Слав Велев
Ветото върху ИК – подготовка за президентски вот ли е?

Парламентът преодоля ветото на президента Росен Плевнелиев върху Изборния кодекс и в това нямаше изненада. Много политически партии се заиграха "изборно" с Изборния кодекс. Той стана поле на изборна кампания. Всяка партия се опита да прокара своя програма и да се представи максимално добре пред избирателите си, но накрая, ако погледнем, едва ли можем да кажем, че е станала кой знае каква голяма промяна. Изборният кодекс ще бъде по-добър макар и да не е това, което всички желахме". Това коментира Димитър Танев от Реформаторски блок в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Тезата на президента, че "Надпартийните интереси и партийните интереси дадоха превес" е предизборна - "такава, с която той очевидно открива своята кампания дали за избори, или за номинацията му за тях, но за всеки случай това беше едно зле скалъпено активно мероприятие с помощта на не малко медии и не малко гръмогласни НПО-та, които нямат нищо общо с българите зад граница. Извади се една теза, която трябва да бъде популярна и която трябва да излъска имиджа на президента. Това вето беше явна геополитическа услуга на нашата международна съседка Турция", добави от своя страна Искрен Веселинов, депутат от ВМРО / Патриотичен фронт.

Нормално е ветото да бъде отхвърлено, тъй като няма нито един мотив за конституционосъобразност на настоящите текстове, добави Веселинов. Според него това е една мантра, която се повтаря непрекъснато и която освен ДПС никой не споделя. Движението го защитава по определени причини - заради секциите си в Турция, откъдето взимат по 100 000 гласа на избори, добави той.

"Включително и от БСП направиха изказвания, в които разгромиха точка по точка Изборния кодекс и поради техни политически интереси не участваха в гласуването. Но президентът получи само гласовете на ДПС и три на ДСБ в подкрепа на ветото си. Тоест за каква надпартийност можем да говорим за неговата теза?", попита Веселинов.

БСП присъства, но не гласува, уточни депутатът от левицата Иван Иванов и добави защо: "Защото вчерашният ден беше еманацията на цялостното управление на тази коалиция, която в момента дърпа конците в държавата. Ветото срещу Изборният кодекс нямаше как нито да бъде подкрепено от нас, нито да не бъде подкрепено, защото то е в целостта си е сбъркан."

Според Иванов в цялостта си Изборният кодекс е противоконституционен.
 

"Противоконституционни са всички промени, които бяха направени в последните дни, когато се гласуваше посред нощ целият Изборен кодекс. Ние бяхме изразили мотивите си и не знам защо президентът не се произнесе за задължителното гласуване или за ограничаването на правата на българските граждани в малките населени места, където се въведе горна граница от 400 души?", попита Иванов.
 

Социалистът видя зад ветото на президента служебна подготовка за избори. "Това беше едно загряване както от страна на управляващите, така и от страна на президента. Той нямаше моралното право да застане и да каже, че ще върне Изборния кодекс в тази му част. Той трябваше да го върне целия и да бъде вкаран в КС. Изобщо да бъдат отменени тези текстове, които не се дискутират".
 

Танев потвърди тезата, че всички загряват за изборите, в това число и президентът. Според него държавният глава е пропуснал "златния шанс" да играе на полето на консенсуса.
 

Вчера президентът получи своята оценка от управляващите, включително от мандатоносителите, добави Иванов.
 

Има възможност за обща кандидатура за президент между ПФ и РБ, ако управляващата коалиция се договори, стана ясно от думите на депутатите. От другата страна БСП ще играе с всички леви, ако приемат протегнатата им ръка.

dnes.bg
 

Коментари

Новини Варна