IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
15:24 | 19 май 2016
Обновен: 23:25 | 24 април 2024

Радан протегна ръка към Борисов: За президента, в парламента...

ДСБ не издигали кандидатура на Плевнелиев, търсели разговор в тази посока

По материала работи: Слав Велев
Радан протегна ръка към Борисов: За президента, в парламента...

ДСБ, начело с лидера му Радан Кънев, отправиха публична покана към премиера Бойко Борисов за среща. Тъмносините искат на нея да обсъдят две неща - обединение на десните около надпартийна кандидатура на президента Плевнелиев за втори мандат и възможността парламентът да свърши нещо смислено в малкото му оставащо време.
 

Това обявиха на обща пресконференция Кънев и Гроздан Караджов. На брифинга в парламента присъстваха и представители на още две от партиите в Реформаторския блок - БЗНС и НПСД.  
 

"Обръщаме се към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с покана за разговори в посока може ли да има смислено краткосрочно мнозинство в този парламент за взимане на важните за страната геостратегически решения и може ли да има широка дясна центристка проевропейска подкрепа за действащия президент. Без ГЕРБ този разговор не е възможен", каза Кънев.  
 

Поканата за разговори идва няколко дни след като ДСБ поискаха Плевнелиев да бъде издигнат от десните партии за втори мандат. Предложението им тогава бе прието на нож от държавния глава, който нарече инициативата интрига.  
 

Днес Радан Кънев обясни, че ДСБ не издигат кандидатурата на Плевнелиев, а се обръщат към Борисов с покана за разговор в тази посока. Лидерът на ДСБ разкритикува пазарлъците в парламента по търсенето на подкрепа за ветото срещу ветото на президента. Според него взимането на важни решения с динамични мнозинства показва, че дългосрочна стабилност на базата на пазарлъци няма как да има. Затова в ДСБ смятат, че дните на този парламент са преброени.  
 

От ГЕРБ разкритикуваха поведението на ДСБ. "Не се прави така. Когато искаш да отидеш на гости на някого, трябва първо да почукаш на вратата или да му се обадиш по телефна, или да го срещнеш на улицата и да му кажеш: Извинявай за това, което говорих през всичките тези месеца, но тогава такава беше ситуацията, политическата ни конюнктура, но сега виждаме, че няма как без вас да се случи нещо хубаво в държавата и заради това искаме да бъдем отново заедно", каза шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.  
 

Той нарече днешните изявления на ДСБ доказателство за обърканост и непоследователност.  

"Първо имаше ултимативен тон, после опозиционно говорене, което продължава, паралелно с това партията взима участие в управлението", каза още Цветанов.  
 

Той съобщи и че днес е разговарял с президента, за да изрази възмущението си от изявления на представителя на неговия обществен съвет Кристиан Таков. "Подобно поведение може единствено да ни кара да се мразим и да влизаме в излишни битки", каза Цветанов.

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна