IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
10:26 | 20 май 2016
Обновен: 01:16 | 22 април 2024

Битка "Калфин-Първанов" няма! АБВ иска с БСП

Сам реших да напусна НС, каза пред Bulgaria ON AIR Ивайло Калфин

По материала работи: Слав Велев
Битка "Калфин-Първанов" няма! АБВ иска с БСП

 

Ивайло Калфин бе категоричен пред Bulgaria ON AIR, че няма вътрешна битка между него и Георги Първанов, като в АБВ все още не се обсъждат номинации за президент.

В първото си интервю, след като сдаде социалното място, а и вицепремиерския пост в кабинета "Борисов 2", Калфин настоя, че неговата партия и БСП са длъжни да издигнат обща кандидат-президентска двойка за предстоящите наесен избори.

"Ще имаме шанс, ако двете партии се консолидират и има убедителни кандидатури. Нямаше никакъв диалог с БСП, когато Михаил Миков беше лидер на партията. Лошото е, че левицата загуби страшно много от този подход. Дано БСП си дава сметка, че тази политика не е добра. Ако АБВ иска да участва самостоятелно, ще изберем фигура и ще участваме. Но ние искаме да говорим с други партии. Аз съм привърженик на парламентарна република, докато Първанов е за президентска. Определено президентът трябва да има повече права - да не пада толкова лесно ветото, което налага, да може да инициира референдуми", разясни той.

На въпрос стабилна ли е ситуацията в АБВ и какво да очакваме от партията, Калфин отговори: "АБВ е сравнително малка и доста консолидирана партия. Има очаквания за сближаване с БСП, особено след избора на новия им лидер. За съжаление, не можах да чуя много нови нюанси от БСП след напускането на управлението от страна на АБВ".

Той прогнозира, че ако има съгласие между АБВ и БСП, най-вероятно президентската кандидатура, която ще подкрепят, няма да е от нито една от двете партии.

"Виждаме какво се случва с Росен Плевнелиев и авторитета на българския президент. Левицата има реални шансове да представи алтернатива на тези избори. Съмнявам се, че мога да бъда обединител на лявото, най-вече заради БСП. С мен отдавна няма разговори по тази тема. Водят се принципни разговори с ляво-центристки групи. От БСП чух "Диалог по нашите условия", което не е точно диалог", каза още Калфин.

За финал бившият социален министър прогнозира, че ще бъдат избегнати предсрочни парламентарни избори, но за тази цел ГЕРБ трябва да промени поведението си.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна